Станаха ясни бруталните методи, с които 4 старозагорки бяха измамени за почти 18 000 лева

Внесен е обвинителен акт срещу 33-годишния Д. Д., участвал като „муле“ в няколко телефонни измами, чиито жертви са 4 жени от Стара Загора. От потърпевшите са измъкнати 17 749 лева.

По известната вече схема „помагане на полицията да се заловят телефонни измамници“, на три дати тази година: 21, 22 февруари и на 14 март, обвиняемият е бил в съучастие с неустановен до момента престъпник, с когото са мамили жените по изключително брутален начин. Основното действащо лице е бил непознатият мъж, който държал жертвите си в шах с часове, звънял на стационарните и на мобилните телефони на жените, влизал в ролята ту на полицай, ту на измамник, заплашвал ги с побой, вадене на очи, с мъчения.

Ето и как е постъпил непознатият в един от случаите, разказан от Апелативна прокуратура-Пловдив:

На 21 февруари 2018 г. непознатият мъж се обадил на една от пострадалите жени, като се представил за „служител на полицията“, който искал съдействие за залавянето на измамници. Първоначално позвънил на стационарния ѝ телефон, след което по негово настояване тя му съобщила номера на мобилния си. Той се обадил и разпоредил тя да спазва инструкциите му. Твърдял, че всеки момент ще се обадят телефонни измамници и той трябвало да чува разговора с тях, за да бъдат заловени. След няколко минути непознатият, вече в ролята на „измамник“, позвънил на стационарния телефон на жената, на който я заплашил, че ако до минути не предаде наличните си пари, ще отиде при нея и ще я измъчва, ще ѝ извади очите и нанесе побой. През цялото време мобилният телефон на пострадалата бил отворен и тя попитала „служителя на полицията“ какво да прави. Той наредил да събере всичките си налични пари и златни накити и да ги скрие във фризера, тъй като измамниците имали машина, с които ги откривали на други места. Свидетелката отново повярвала и започнала да събира парите. Увила във фолио 5 000 лева и ги поставила в хладилника. След малко получила нареждане да ги извади оттам и да ги пусне през терасата, където чакал обвиняемият Д.Д. През това време непознатият казал по телефона: „Госпожо, извършва се специализирана акция на полицията, моля да пуснете торбичката през прозореца на терасата и да се приберете вкъщи, а след десет минути ще дойда лично да ви върна парите“. Напълно заблудена, свидетелката хвърлила торбичката от терасата на жилището си, като долу било „мулето“ Д.Д. Той веднага взел „пратката“ и се прибрал в хотела, в който бил отседнал и му било посочено къде да остави парите. По-късно жената разбрала, че е станала жертва на измама.

По същата схема били измамени и останалите три пострадали жени на датите – 22 февруари в два случая, и на 14 март 2018 г., като им било наредено да предадат различни суми, съответно – 5 700 лева, 3 049 лева и 4 000 лева.

По делото са били извършени разпити на свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства, като е установено, че телефонните разговори са провеждани от мобилни телефони на румънски оператор.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.


image0 (9K)