Станционната градина в Стара Загора е номинирана за наградата на третото издание на кампанията „Повече зелени градове в Европа“

Станционната градина в Стара Загора е номинирана за наградата на третото издание на кампанията „Повече зелени градове в Европа“, научи ЗАРАТА от „Радио-Стара Загора“

Водещият проектант на обновения през миналата година парк е старозагорският ландшафтен архитект Корнелия Матарова.

Проектът е единственият, който представя тази година страната ни в конкурса на платформата, която насърчава озеленяването на пространства в градовете. Създадена е от Европейската асоциация на разсадниците съвместно с асоциации на разсадниците от 13 европейски държави. По регламент професионалните среди от всяка европейска държава могат да отличат за конкурса само по един представител от областта на паркостроенето. Българският участник тази година е номиниран от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, посочи Корнелия Матарова. Тя приема номинацията не само за личния й принос, а като признание на колективните усилия на участващите в проекта.

Арх. Матарова припомни, че основната цел на екипа е била да се оформи едно изцяло ново и модерно пространство, за да се вдъхне нов живот на занемарената Станционна градина.

В конкурса, за който е номинирана Станционната градина, има много сериозно европейско участие, но въпреки това арх. Корнелия Матарова не крие надеждата, че старозагорският екип ще получи престижното отличие.

Ако екипът спечели, това ще втората отличие за обновения парк. Малко след приключването на проекта за над близо 4 млн. и половина през миналата година, Община Стара Загора получи грамота от конкурса „Сграда на година“.

Церемонията по връчването на тазгодишния приз от третото издание на кампанията „Повече зелени градове в Европа“, за който е номинирана Станционната градина, ще бъде в Париж на 13 декември.


image0 (9K)