В Стара Загора днес ще пристигне втората пратка ваксини

Втората пратка ваксини срещу коронавируса пристигна тази сутрин в София. „Започна организацията за изпращането на ваксините до 5 точки в страната – една от които е Стара Загора.

След това започва разпределеното на ваксините по останалите РЗИ-та в 28-те области в страната, така че да продължи ваксинацията на българските медици на първа линия“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Следващата партида ще е от 32 000 ваксини. Амбицията ни е да стартира втората фаза най-много до 10 дни, каза министърът. А втората фаза включва възрастните хора, настанени в домове – общо 15 000 души и има 11 000 персонал.

По думите му масовата ваксинация ще започне през февруари – март, когато ще има по-голямо количество ваксини и ще стартира с възрастните хора.

Към настоящия момент има съобщени 4 нежелани реакции след ваксиниране от медици, но те са леки и умерени – болка, замайване за 15 минути и леко повишаване на температурата на следващия ден, като е отминало за ден.

Най-късно на 6 януари се чака становището на Европейския регулатор за ваксината на „Модерна“. Очакваме разрешение и за трета ваксина, допълни Ангелов.

Според него бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази се увеличава. Министърът увери, че всеки желаещ ще получи ваксина.

 


image0 (9K)