Стара Загора е част от предизвикателството „Интелигентни Градове“

Стара Загора е част от предизвикателството „Интелигентни Градове“, съобщиха за ЗАРАТА

Предизвикателството „Интелигентни Градове“ (ПИГ)– инициатива поета от Европейската комисия Генерална дирекция „Растеж“ и Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновациите и за малките и средните предприятия – обяви, че град Стара Загора е избран да се присъедини към програмата за подкрепа. Сега той ще започне своето двугодишно пътуване, за да създаде въздействаща стратегия и да разработи иновативни решения, които ще го поставят сред фаворитите за зелен и дигитален преход чрез местни зелени сделки.

Програмата ПИГ ще помогне на градовете да използват силата на иновативни технологии, същевременно подобрявайки тяхната икономическа конкурентоспособност, социална устойчивост и качество на живот за Европейските граждани. Те ще получат висококачествени, персонализирани насоки, подкрепа от експерти, достъп до мрежи за консултации и инструменти за изграждане на капацитет, които да доближат градовете до желания успешен преход.

Дана Елефтериаду, Ръководител на отдел за градове и близост в Генерална дирекция „Растеж“ към Европейската комисия сподели повече за идеята „Градовете са биещото сърце на икономиката на Европа. Новата фаза на ПИГ предоставя на градовете възможността да се отбележат на картата като Европейски интелигентен град и да превърнат своите амбиции за устойчивост и технологии в действие, най-вече създавайки свои собствени местни зелени сделки с участието на местната власт и местния бизнес. Това ще насочи вашите градове категорично по пътя към Европейската Зелена сделка и Индустриалния план за Зелената сделка, същевременно подпомагайки индустрията с нулеви въглеродни емисии.“

„Устойчивото развитие, технологичните иновации и зеления преход са в основата на нашата визия за бъдещето, най-вече преходът към чиста енергия, тъй като нашият град е един от въглищно интензивните региони в ЕС. Ние се фокусираме върху смекчаване на въздействието и адаптация към климатичните промени. През последните години инвестирахме много средства в устойчив градски транспорт с нулеви въглеродни емисии, енергийна ефективност на публични и частни сгради и развитието на нашата зелена инфраструктура. Относно иновациите, Стара Загора е първият град в България и един от малкото в Източна Европа, който е част от Водородна долина с името „ЗАХИР“, което го прави енергиен хъб на бъдещето. Целта ѝ е да подкрепи производството в малък мащаб на зелен водород за нуждите на транспорта, индустрията и частните ползватели на територията на региона“, каза Георги Симеонов, директор на дирекция „Инвестиции и Европейски програми“ в Община Стара Загора

Предишното издание на ПИГ (2020-2022 г.) отдели 1.9 милиарда евро за действията на градовете и 247 милиона евро публично финансиране от ЕС. Национални и регионални ресурси бяха впрегнати, за да се осъществят 336 действия планирани от 136 градове. Това ново издание ще надгради успеха на предишната програма ПИГ (2020-22) и предизвикателството „Дигитални Градове“ (2018-20), както и ще предостави разширена мрежа, солидна методологична рамка и силни механизми за подкрепа.


image0 (9K)