В Стара Загора извеждат в жилища, семеен тип децата от последните три дома

В жилища от семеен тип извеждат децата от последните три останали домове за деца, лишени от семейна грижа в Стара Загора, съобщи за ЗАРАТА Павлина Делчева, директор на дирекция „Социално подпомагане“. Обърнахме се към нея заради катастрофични заглавия в медии, че Стара Загора разделяла децата от домовете и те дори не знаели къде ще бъдат пратени. Новината бе съобщена от bTV и след това интерпретирана в някои други медии доста стряскащо и обезпокоително – включително за младежите от домовете.

Припомняме, че Стара Загора бе първата община, която още през 2014 година изгради жилища от семеен тип и започна да извежда в тях децата от домовете. Първи бяха изведени децата от „Незабравка“, „Надежда“ и децата с умствени увреждания от Петрово и Сладък кладенец. От тогава те живеят в „семейни жилища“ (в семейства от по 7-8 деца) под грижите на обучен персонал – в момента млад и нов, в прекрасна обстановка. Учат в кварталните училища като всички свои връстници, посещават курсове и школи, развиват талантите си.

Предстои извеждането от последните останали три – „Мария Терезия“, „Българка“ и „Теофано Попова“. Базата жилища от семеен тип в Стара Загора няма как към момента да осигури дом за всички тях, затова е взето решение абитуриентите да останат в града на липите, да завършат образованието си – за тях е осигурено място и от тук да тръгне пътят им на възрастни.

По-малките (15-16-17-годишни) на групи от по 7-8 ученика, ще заминат в жилища от семеен тип в Бургас и Хасково.

Избрахме им и осигурихме домове в големи градове, с добри условия и перспектива за качествено образование и реализация. Разбирам, че в първия момент тези деца ще бъдат стресирани от промяната, но ги очакват много по-добри грижи, психологическа подкрепа от професионалисти и по-добър бит, а това ще допринесе за развитието им и за бъдещето им, както виждаме, че се случи с децата от първия етап през 2014 година“, разказа Павлина Делчева.

Това е последният етап от ликвидирането на големите общи домове за деца без родителска грижа с цел да им бъдат осигурени съвременни условия на живот, образование и грижа. 


image0 (9K)