Старозагорец е първият издател на първия земеделски вестник в България

Преди 139 години в Стара Загора излиза брой №1 на вестник „Земеделец“, първия в страната земеделски вестник, първия печатан в Стара Загора вестник. Това е вестник за земеделието въобще, народната икономия и самоуправа. Издател и редактор е един от строителите на българското стопанство Димитър М. Наумов. В описването му участва и Атанас А. Макаков. След смъртта на Димитър Наумов редактор на вестника е брат му Паун Наумов, до унищожаването на печатницата при пожар. Излиза три пъти в месеца, на 1-во, 10-то и 20-то число. Ратува за модерно селско стопанство.

Димитър Михалев Наумов е български агроном и виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението.

Паметникът на Димитър Наумов в старозагорския парк „Пети октомври“

Роден е на 12 април (стар стил) 1851 година в Ески Заара. Баща му е от Магарево, Битолско. Учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор (Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет.

През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.

Димитър Наумов умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в парк „Пети октомври“ бюст на своя съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев.

През септември 2007 г. са откраднати бронзовите бюстове на Кольо Ганчев и Димитър Наумов. Със средства на община Стара Загора, през 2009 г. е възстановен бюстът на Кольо Ганчев. На Димитър Наумов е наречена улица в родната му Стара Загора.


image0 (9K)