Старозагорката Алина Манова, спечели приз „Моден гримьор“ на престижните награди „Златна игла 2017“

 Модните тенденции в  грима на 2017 година през погледа на носителя на приз „Модният гримьор“ на годината, Алина Манова

Само преди няколко дни се проведе церемонията по връчването на престижните награди „Златната игла 2017“ на Академията за мода. Високият приз бе връчен в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Модна иновация“, „Моден гримьор”, „Моден фотограф” и „Най-добър млад дизайнер”.  За престижните призове гласува жури от 30-те най-добри модни и лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас, с председател проф. Любомир Стойков, които коментира:
„Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода са изключително важен индикатор за развитието и успехите на българския моден дизайн, на модната и рекламна фотография, гримьорство и стайлинг. Тези авторитетни призове изразяват мнението и оценките на лайфстайл журналистите у нас. Смисълът и мисията на „Златната игла“ е да се стимулират усилията на нашите модни творци, да се открои постигнатото от тях, да се подчертае тяхната креативност, модерност и оригиналност!“

Годишната награда „Златна игла“  в категорията “ Моден гримьор“ получи чаровната старозагорка Алина Манова. Вижте интервюто, която тя даде специално за zarata.info  и старозагорци: 

 Фото: Хайлайф / Антон Марков / От игла до конец

Поздравления за високата награда. Би ли се представила на съгражданите си, къде си учила, какво е образованието ти.

Здравейте и благодаря! Аз съм Алина Манова, професионален гримьор в печатни и онлайн медии, като AMICA, Harper’s Bazaar, Elle, 12mag, Under the line и др., рекламни, TV, музикални проекти и др. От началото на 2016 г., съм професионалният гримьор на AVON за България. Родена съм в центъра на Вселената- Стара Загора. Ако някой не знае, като минава от там, да обърне внимание на плаката и да се информира. Завършила съм любимата езикова гимназия „Ромен Ролан“, после бакалавър в СУ с История и География, а от скоро, съм магистър „Организационно поведение и консултиране организациите“… общо взето на думи, почти нищо общо с професията ми днес. Но всъщност, елементи, като психология, култура и екипна ефективност се застъпват напълно и в работата ми.

Разкажи ни нещо за семейството ти. Да си гримьор е изкуство- все едно рисуваш картина върху лице, специално умение. Има ли в семейството ти художници, хора на изкуството?

Семейството ми е, моята слабост и сила. Обичам ги безкрайно. Всички са хора на изкуството, рисуват, пеят, кулинари (само аз от цялата рода не мога да пея). Майка ми, е начален учител по професия и призвание, късметлии са „нейните“ деца. Баща ми е баскитарист, който заедно с майка ми, ми показа музиката и света извън България. Вуйчо ми е професионален художник, веднъж си откраднах негова картина, за да не я продаде, а да остане в семейството, до ден днешен й се радваме в хола. Дядо ми, беше писател, леля ми ме изненада и покани за това интервю…въобще, обичам да говоря за тях, добри хора.

Какъв беше твоят път до успеха? Какво точно представлява работата ти?

Работата ми, всъщност не е само моя. Тя е на 100 процента екипна. Аз имах късмета да срещна и запазя до себе си много талантливи артисти, от които всеки ден можеш да се учиш. В нашата професия, единственото, което правиш сам, е сам да управляваш времето и кариерата си. Ти да избереш определената ниша на това изкуство, в която да се вложиш и начина, по който ще го постигнеш. Аз исках да опитам от всичко. В едиториалните сесии за списания и рекламни кампании можеш да развиваш креативността си, телевизията те учи на бързина и компактност (в най- добрия смисъл), киното – на дисциплина и уважение на йерархията, булките и абитурентките пък- на способността да се справяш с всякакви типаж, желания и критични ситуации…абе, много е интересно и многопластово. Социална професия. Всяка сфера помага по различен начин за школовката ти. Гримът е необятен, винаги има какво да научиш и успееш още, ако искаш. Неслучайно, дават Оскари за грим.

Каква е твоята несбъдната още мечта, свързана с професията?

 Не знам, може би, да сложа очната линия на Анджелина Джоли за корица на италианския VOGUE, хаха. Шегувам се, за момента не съм се фокусирала, към подобна мечта в бранша, а може би трябва. Мисля, че ако много силно искаш нещо и си го визуализираш, накрая Вселената помага по някакъв начин. За мен несбъднати, са тези проекти, които, като ги видя, толкова силно се припознавам в тях, че ми се иска да съм била част от тях, и им се радвам отстрани.

 А в личния живот?

 Моя къща на плажа! Визуализирам си я редовно, хаха.

Наближават абитуриентски празници – какъв е твоят съвет към бъдещите абитуриентки?

Бих ги посъветвала да изберат по- изчистени линии и материи, да не претрупват визията си, да не се състаряват с тонове грим и екстеншъни. Да бъдат млади и свежи, каквито всъщност са.

Най- важните правила в грижата за лицето и грима, които трябва да знае всяка жена, независимо от възрастта й?

Мощна хидратация, слънцезащитен фактор, независимо от сезона и задължително почистване на грима преди лягане.

Какви са модните тенденции в грима за 2017?

Червила с малинови нюанси, кремообразни ружове, леки флуидни фондьотени, с които кожата изглежда сияйна, химикалено- синя очна линия…има по нещо за всеки. Следвайте само тези тенденции, с които се чувствате комфортно, и които стоят адекватно на вашите черти на лицето.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

О, никога не ми е скучно. Обичам да пътувам, да вечерям с приятели, да започна нова книга, да гледаме филм с прятеля ми, да пием вино с братовчедка ми и да наваксваме времето…понякога просто да си постоя сама.

Имаш ли си девиз, мото?

Не, по- скоро имам принципи. Винаги се старая да съм коректна и да пристигам навреме и с положителна нагласа.

Какво ще пожелаеш на старозагорци?

Да са здрави и усмихнати. Обичам Стара Загора и винаги гордо си заявявам, че съм от там. Скоро, моят приятел ми каза, че му прави впечатление, колко много се подкрепят старозагорците и се гордеят с успехите на приятелите си. Толкова хубаво ми прозвуча. Наистина е така.

Какво искаш да постигнеш когато гримираш дадено лице, какво искаш да изведеш на преден план, усещаш ли характера на модела? Имаш ли твой личен почерк, разпознаваем знак, който оставяш при всяко лице, което гримираш?

Аз съм доста педантична в работата си и искам да пипна всичко до най- малкия детайл, чак понякога на мен ми идва в повече. Докато гримирам, в главата ми се върти трейлър на целия грим, който ще се види накрая. Харесва ми да правя кожата сияйна, жива, да не е препудрена. Модели и колеги, са ми казвали, че това е мой почерк. Други, че по веждите и очната линия (на модела) ме познават. Но като цяло, зависи от концепцията, която с екипа гоним. Когато гримирам дами за техен личен повод, се опитвам да акцентирам върху индивидуалните им силни черти, да им помогна да са уверени и щастливи.

Благодаря за отделеното време. Ние, старозагорци, наистина сме  горди и подкрепяме всеки, който работи добре и обича Стара Загора-  град на поети, писатели, художници и творци на изкуство и красота. Бъди здрава и смело напред покорявай света на модата!


image0 (9K)