Старозагорската опера открива „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Държавна опера-Стара Загора ще открие официално тази вечер (3 юли) от 21.00 часа шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2021“във Велико Търново със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най- известните балети от световния класически репертоар.

Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

 


image0 (9K)