В Нощ на изкуствата 2016 старозагорци посетиха над 50 културни събития

Традиционното за Стара Загора събитие се случи едновременно на 22 локации

„Искам да благодаря на Клуб за български народни танци „Тракийци“. Те придадоха едно празнично настроение на откриването на XXI-тото издание на Нощта на изкуствата в Стара Загора. За поредна година, от тук – от Регионалния исторически музей, даваме старт на десетки инициативи, които са включени в богатата програма на събитието, организирано от Община Стара Загора и всички културни институти в града“, каза снощи, при откриването на мащабното мероприятие зам.-кметът Иванка Сотирова. „Всички възможни сцени са изпълнени със събития. Обиколете града, вижте живота му. Нека си пожелаем, в навечерието на Празника на Стара Загора, да се радваме на добрите дела и да се стремим всичко това да се случва“, допълни тя.
„С радост ви приветствам и тази година в Регионалния исторически музей, където е показана част от хилядолетната история на нашия град. Това, което са сътворили и съхранили нашите прадеди“, каза директорът на РИМ Петър Калчев по време на тържественото откриване. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова разгледа изложбите „Могъществото на тракийските владетели – изгубено и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки“ и „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит“, които са експонирани в музея.

Програмата продължи с концерт на Военния духов оркестър, който озвучи Лапидариума, където час по-късно бе представена и комедийната постановка на Държавна опера – Стара Загора „Слугинята господарка“.
Над 50 различни събития зарадваха посетителите на Нощ на изкуствата 2016 г., а традиционното събитие за града се случи едновременно на 22 локации, предлагащи културни мероприятия от 19.00 часа до полунощ. И тази година, хиляди старозагорци и гости на града се включиха в мащабната инициатива, която отваря вратите на театри, музеи, галерии и алтернативни културни пространства.


image0 (9K)