Старозагорци решават съдбата на парк „Бедечка“ с местен референдум

Референдум за парк „Бедечка“ ще има! Какъв е въпросът, на който старозагорци трябва да дадат отговор на 18 юни?

Бъдещето на парк „Бедечка“ ще бъде решено на местен референдум, гласува Общинският съвет на Стара Загора на редовно заседание днес, 27 април. Предложението беше прието с 44 гласа. Самият референдум ще се проведе на 18 юни 2017 г.

Въпросът, на който жителите на града трябва да отговорят, е:

„Да се отчуждят ли частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници : от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“?

На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или той да се направи от активи на община Стара Загора.“

Разходите за финансиране на общественото допитване ще бъдат за сметка на общинския бюджет. Точната сума, необходима за провеждане на референдума все още не е ясна.

Преди началото на заседанието на местния парламент, защитниците на парк „Бедечка“ пренощуваха на палатков лагер пред общината.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи апел към държавата да намери начин за разрешаването на такива тежки казуси, които са множество във страната, и които са свързани с реституцията на частни имоти и зелени площи.

„Може би трябва да се направи фонд, за да може на практика терените да бъдат придобити от държавата и общините, и да се приключи с унищожаването на зелени площи и дървета „, допълни той.

Двама нови общински съветници положиха клетва днес – Гочо Карагьозов и Светлана Иванова. Разместването в местния парламент се наложи заради двамата избрани народни представители от групата на ГЕРБ Емил Христов и Радостин Танев.

Gocho karagiozov svetlana hristova _resize


image0 (9K)