Старозгорският митрополит Киприан връчи плакет за особени заслуги на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева

Негово Високопреосвещенство Старозгорският митрополит Киприан връчи плакет за особени заслуги към Старозагорска епархия на кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, съобщиха за ЗАРАТА

Това стана след архиерейската литургия в храм “Св. Успение Богородично” в града. “Благодаря на г-жа Галя Захариева за приноса ѝ към дейността на Българската православна църква, в частност Старозагорска епархия. Още като народен представител, сега и като градоначалник, в нейно лице виждаме непрекъсната подкрепа, съдействие и разбиране. Благопожелаваме ѝ крепко здраве и дълголетие”, каза владиката. От своя страна Галя Захариева благодари за оказаната чест и заяви готовността си за продължаване на успешното партньорство и сътрудничество с общинската администрация.

За пета поредна година, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. Литургия в Потопената църква край язовир „Жребчево“.

„Преди седем години, когато бях избран и интронизиран за митрополит на Стара Загора, при едно от посещенията ми в Новозагорска духовна околия, дойдох до този храм. Тогава яз. „Жребчево“ се беше оттеглил и водите бяха извън църквата. Влязохме в храма и дадох обет на себе си и на хората, които живеят около бившето село Запалня, че всяка първа събота на месец август ще отслужвам литургия в Потопената църква, носеща името на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Посланието ми към миряните е да не забравят, че когато в нещо има Божий промисъл, то ще се изпълни. Бог ни дава своите изпитания, за да ги претърпим, Бог е онзи, който ни милва и дава сили да живеем вдъхновено с вярата, любовта и надеждата за по-доброто бъдеще както на нас, така и на нашата родина“, каза в края на службата владиката. На нея присъства и кметът на община Нова Загора Галя Захариева.

Припомняме, че църквата е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков. През 2019 година боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.


image0 (9K)