Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Тодор МИНКОВ

ЗАРАТА ви запознава с книгата на Стефан Саранеделчев 164 КАЗАНЛЪШКИ УЧИТЕЛИ ОТ 50-ТЕ И 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК – ТОДОР ТЕНЕВ МИНКОВ

Роден е през 1921 г. в с. Виден (старо наименование с. Карагитлии). Завършва казанлъшкото техническо училище през времето, когато още е практическо, но след като то става средно и средния му курс. След това завършва Институт за учители-специалисти и започва работа като препо­давател в Шофьорското практическо училище, което се помещаваше в сгради източно от язовирната стена на яз. „Копринка“.

Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – Иван ИВАНОВ

Правоприемник на това училище е създаденият по-късно в Казанлък Техникум по автот­ранспорт. През периода 1953–1955 г. със съпругата си Минка в рамките на така наречената ЖСК „Рабстройдом“ построиха къща на ул. „П. Д. Петков“ в новия едноетажен квартал южно от казанлъшкия колодрум.

В средата на 60-те години постъпва на работа като учител по двига­тели с вътрешно горене и практика в Техникума по механотехника и електротехника – Казанлък. Пенсионира се през 1981 г., а няколко го­дини след това – през 1987 г. почина.


image0 (9K)