Стефан Саранеделчев: НАЙ- ХУБАВИТЕ ОРЕХИ В СВЕТА

НАЙ- ХУБАВИТЕ ОРЕХИ В СВЕТА

Минаха няколко години след описаната по-горе случка. Единият от синовете на Вълчо Цанков завърши медицина, ожени се за своя състудентка, гръцко момиче, родом от град Кавала.

Стефан Саранеделчев: Рецепта за вечна младост на Вълчо Цанков

След кратка работа на двамата в България, от южната съседка им предложили изгодни условия за специализации, както и престижни позиции в тамошни медицински заведения. Младото семейство се премести да живее в Кавала и Вълчо Цанков със своята съпруга поне няколко пъти в годината им гостуват.

Още при едно от първите посещения в красивия град на Беломорска Тракия, сватът им предложил да ги запознае с голямо предприятие на свой приятел, специализирано за обработка и пакетиране на ядки, произвеждани във всички краища на света. Собственикът сам ги развел из предприятието и подробно обяснявал кои ядки какви са, откъде са и как се обработват. Между тях имало и десетки видове орехови ядки от цял свят, но гъркът посочил едни от тях и казал:

„Тези ядки са от най -хубавите орехи в целия свят. Те са от района на селата Долно и Горно Сахране, Казанлъшко, в България“.

Казал го без да подозира, че Вълчо Цанков от много десетилетия предпочитал да купува точно от този район орехи за ежедневната консумация, описана по-горе.

Стефан Саранеделчев

ЗАРАТА ви запознава със Стефан Саранеделчев – казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора, откъдето са и интересните истории, разказани в книгите му. Четете ТУК


image0 (9K)