Съдът във Великобритания блокира екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ

Адвокатът на Джулиан Асандж твърди, че в случай, че клиентът му бъде екстрадиран в САЩ, той може да получи присъда от 175 години затвор

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ. Това решение беше взето от съд в Лондон, съобщи Би Би Си.

В мотивите си съдия Ванеса Бейрейцър посочва, че решението и е базирано на невъзможността на американските власти да предотвратят евентуален опит за самоубийство на Асандж.

Създателят на Уикилийск беше осъден на 50 седмици затвор през май 2019 г. заради нарушение на условия за гаранция. Причина за нарушението му стана укриването в посолството на Еквадор в Лондон, в което той прекара 7 години от 2012 г. до ареста му през април 2019 г. Тогава той се укриваше от екстрадиция в Швеция по обвинение за изнасилване, което в крайна сметка беше оттеглено.

Власите в САЩ преследват Асандж заради публикуването на хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г. Според Вашингтон пробивът в информацията е бил незаконен и е довел до застрашаването на животи.

В случай, че американските власти спечелят предстоящото обжалване на забраната за екстрадиция, Асандж е изправен пред общо 175 години в затвора, по думи на адвоката му.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)