Сънна парализа – симптоми

Сънната парализа представлява краткотрайно възникнала неспособност за движение или говор.

[ad id=“225664″]

Чoвек се чувства буден и в съзнание, но същевременно не може да движи тялото си, усеща притискаща тежест или има халюцинации. В повечето случаи това не е индикация за нещо сериозно, а последица от състояние на границата на съня и събуждането.

Сънната парализа може да настъпи в 2 периода, които включват времето след заспиването или малко преди събуждането. Това трае от броени секунди до няколко минути, в които човек има визуални и слухови възприятия, но не може да се движи или да говори.

[ad id=“263680″]

Какви са симптомите

Често се наблюдават халюцинации, свързани с усещане на заплашително присъствие или тъмна фигура, чуване на звуци и чувство на опасност. Може да се изпита тежест в гърдите и затруднено дишане. Други често срещани симптоми са усещане, че падате или се издигате във въздуха, както и наблюдаване на стаята и тялото ви от перспективата на трето лице.

Причините

При сън тялото преминава през различни цикли. REM фазата се характеризира със засилена мозъчна активност, сънуване, бързо местене на очите и обездвижване на тялото. Сънна парализа настъпва при несинхронизирано навлизане или излизане от REM фазата, при което съзнанието е частично будно, но тялото остава парализирано.

Състоянието е трудно да се асоциира с конкретна причина, но някои от факторите, които могат да доведат до появата му включват нерегулярен режим на сън, стрес, недоспиване или спане по гръб.

[ad id=“236993″]

Превантивни мерки

Сънната парализа обикновено предизвиква реакция на страх, но всъщност не е опасно състояние за тялото и мозъка. Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата й.

Поддържайте редовен режим на заспиване и събуждане. Избягвайте последователни дни на недоспиване и си осигурявайте 6-8 часа сън.

Обърнете внимание, ако имате проблеми като стрес, претоварване или тревожни разстройства, които могат да вредят на качеството на съня ви. Ако е нужно се консултирайте със специалист относно медикаменти, които могат да помогнат.

Ако сте в състояние на сънна парализа, се опитайте да контролирате дишането си, като задържите дъха си за известно време или дишайте по-бързо и шумно. Това може да ви помогне да се събудите по-лесно. Опитайте да задвижите малък мускул като пръст на ръката, за да излезете от парализата.

[ad id=“236999″]

Запазете спокойствие и бъдете обективни. Опитайте да се фокусирате върху забелязване и анализиране на малки детайли от ситуацията. Осъзнаването и приемането на състоянието помага да намалите първичната реакция на страх.
dunavmost.com


image0 (9K)