Сърдечни благодарности за поддържането и за създаването на новата приказка „Бедечка“! (СНИМКИ)

След като десетилетия паркът около единствената река, преминаваща през Стара Загора, западаше все повече, природата превзе асфалтираните алеи, апетитите на разни хора се изостриха към зелената територия и терени започнаха да се застрояват, група ентусиасти тихо и ненатрапчиво подеха и осъществяват многобройни инициативи за почистването и облагородяването на зеленото сърце на града.

Както навсякъде по света и тук най-големият вредител е човекът и неговото безхаберие.

През месец май, след поредните акции на InFormal, Грийнпийс България, Международен младежки център – Стара Загора и хората от каузата „Да спасим парк Ямача“ в Хасково, на Ангел Бондов, Тодор Кесаровски, Николай Колев и на всички останали участници, е създадено прекрасно място за отдих и игра на „тайната полянка“.

Къде се намира тя?

Тръгнете по алеята над „Кауфланд“ в посока кв. „Самара“ и преди моста над реката свийте вляво. Пътечките ще ви отведат до полянка, която беше обрасла в храсти и високи треви, имаше нападали клони на изсъхнали дървета, едно старо, разнебитено мостче над тесен ръкав на реката и пълно с боклуци огнище. Сега ще останете очаровани от работата на ето тези хора, чиято снимка и информацията за осъществената идея е публикувана във фейсбук групата на „Запазете Бедечка“. Благодарим ви от името на всички, които оценяват вашия труд! Създали сте настроение с пъстро боядисаните палети, оформени като пейки, масички, къщичка за игра и дори шарено кошче за отпадъци.

На мястото може да се види и ограден разсад със зеленчуци, а новите 3 мостчета са не само красиви, но и стабилни. Освен това са насипани с чакъл пътечки, свързващи къта с горната асфалтова алея.

На мястото си почиваше тийнейджър, който сподели, че на разчертаната маса за игра на дама (докурджум от турски), е имало завързани с канап изрязани коркови кръгчета.

Връзката беше все още там, но не и пулчетата. Хубаво е, че точно младият човек отчита вредителството, но дали всички са като него? Дали както са написали добротворците, ще изпълним молбата им да пазим не само това, което те са сътворили, но и природата? Да се надяваме…


image0 (9K)