С какво са допринесли викингите в миналото, което ни е полезно и до днес?

От края на VIII до края на XI в. викингите показват своето надмощие в Европа и се разпръскат из цялата Земя – от Русия до източните брегове на Северна Америка. Въпреки че техните нападения несъмнено са изключително брутални, голяма част от викингското общество се състои от обикновени хора, които живеят мирно, отглеждат животни или търгуват и със своето развитие оставят белег върху всяка цивилизация, до която се докоснат.

Ето и с какво са допринесли викингите в миналото, което ни е полезно и до днес:

1. Напредък в корабостроенето и навигацията

Най-известният принос на викингите в човешката история е тяхната технология за строене на кораби, която им позволява да преплават по-големи разстояния, отколкото някой някога преди тях е изминавал с кораб.

Техните типични ветроходи, направени от гладко дърво, с плитки дъна и ред гребла от всяка страна, са най-бързите, леки и лесно управляеми кораби за времето си.

Викингите са изключително добри и в навигацията. Разчитат на прости, но ефективни инструменти като например слънчевия компас, който работи с т.нар. „слънчев камък“ и може да определи позицията на слънцето дори по залез.

2. Език

След първото викингско нападение на английска земя през 793 г. следва серия от атаки и битки, в резултат на което викингите се заселват на Британските острови и оставят своя вечен отпечатък в историята, културата и езика. При контакта между англичаните и викингите, които обменят опит в търговията и отглеждането на животни, а по-късно и при смесените бракове, езикът също се смесва. Нордическият и старият английски език започват да се преплитат.

Например думите „давам“, „прозорец“ и „мечтая“ (“give,” “window” и “dream”) придобиват съвременното си звучене и значение в английския език под викингско влияние.

3. Дъблин

Първото известно заселване на територията на днешната столица на Ирландия е на викинги. През 841 г. те заемат земите покрай южния бряг на река Лифи. Кръщават мястото Дъб Лин, в превод „Черния вир “, на езерото, в което завързват своите кораби и лодки. Викингите изграждат сърцето на днешен Дъблин и властват в града повече от три века до 1014 г., когато са победени от ирландския крал Бриан Бору в битката при Клонтарф.

4. Ски

Въпреки че най-старите известни ски са открити в Русия и са датирани от VII – VI в. пр. Хр. и за пръв път се пише за ските в мемоарите на китайската династия Хан (206 – 220 г. пр. Хр.), трябва да благодарим на викингите за прокарването на западната традиция за каране на ски.

Дори самата дума „ски“ произлиза от нордически език, от думата „skio“. Древните скандинавци са използвали ските по снежните си родни земи не само за забавление, но и като транспорт. Скандинавската богиня Skaoi и бог Ullr пък често са изобразявани на ски или снегоходки.

5. Гребени

Враговете им ги считали за неугледни варвари, но е доказано, че викингите всъщност са се къпели много по-често от всички европейци по това време – поне веднъж седмично и за предпочитане в горещ извор.

Гребените от животинска кост са сред най-често срещаните предмети, откривани във викингски гробове. И въпреки че приспособления наподобяващи гребена са съществували и при други култури по света, най-често на викингите се приписва заслугата за създаването на съвременния европейски гребен. Пинсетите, ножицата и клечките за уши са сред останалите изобретения на викингите, без които не можем и до днес. Излиза, че дългобрадите и страшни викинги все пак са обръщали доста внимание на своя външен вид.

Източник: Вести бг


image0 (9K)