С поглед към 21 век – проф. Елка Константинова

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Южна поща”, бр. 5, 1990 г.
С ПОГЛЕД КЪМ 21 ВЕК
ПРОФ. ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА
Съюзът на демократичните сили води своята предизборна борба честно и етично: не говори общи красиви думи, не обещава „светло бъдеще” а КОНКРЕТНИ РЕФОРМИ във всички сфери на обществения живот. СДС има научно разработена конкретна платформа, в основата на която е залегнало цялостното, ВСЕСТРАННОТО РАЗКРЕПОСТЯВАНЕ НА ЛИЧНОСТТА: разкрепостяване икономическо и духовно.
Според нас след 45 години тоталитаризъм, БКП (БСП) не може да доведе България до демокрацията; тя е изчерпана и компрометирана като управляваща партия. Комунистите не са в състояние да осъществят повтаряните от години и сега възобновени в предизборната платформа обещания за разгръщане на колективната и частната инициатива, защото продължават да бъдат ограничавани в мисленето си от догматичните „обективни” закони, проповядвани от историческия материализъм. Комунистите не могат основно да възродят икономиката на страната ни, защото не са в състояние да преодолеят традиционната си предубеденост и ненавист към честната собственост; не могат да се отърсят от страха, че частникът, когато е предприемчив и трудолюбив, може да забогатее.
СДС е за връщане на собствеността върху земята и на всички права върху нея. СДС е за инвестиране на чуждестранни капитали, които ще възродят икономиката ни. СДС е за пазарно формиране на цените, но не непременно съпроводено с отстраняване на предпоставките за мощно нарастване на националния продукт. Ние сме за разцвет на частната стопанска инициатива, убедени сме, че само частната стопанска дейност ще допринесе за увеличаване на националния продукт и за преодоляване на кризата.
В икономическата платформа на комунистите съществуват противоречия: от една страна, те говорят за няколкогодишен период при преодоляване на кризата, а от друга – за ускорено преминаване към пазарна икономика. Обявяват се против шоковата терапия, а практически създават вече предпоставките за свободното пазарно ценообразуване; говорят за свободен пазар при липса на продукти и при празни магазини. След 45 години тоталитарно управление, комунистите не са в състояние да проведат докрай нито една реформа – нито в икономиката, нито в политиката, нито в културата. Те не могат да разкрепостят творческия дух на българина, да помогнат да се изяви неговата инициатива за общественополезен труд.
СДС е за качествено нова данъчна система, която да не обира плодовете на труда на хората, а да насърчава стопанската им дейност. Увеличаването на данъчните приходи трябва да се получи не чрез изстискването на данъкоплатеца, а чрез създаване на предпоставки за увеличаване на националния продукт, т.е. чрез увеличаване на облагаемата маса.
СДС е за нов подход към държавните предприятия и към работническата класа, която трябва да се освободи от държавната опека и експлоатация; всеки работник в предприятието трябва да започне да получава дивидентите от печалбата на предприятието и по този начин решително да увеличи своите доходи. Ние знаем, че в системата на държавните предприятия работят и отлично подготвени ръководители комунисти. Ние сме за тяхното оставане на тези постове и за разгръщане на способностите им, за повишаване на професионализма им. Защото делим хората не на комунисти и антикомунисти, а на честни и продажни, на кадърни и некадърни, на работливи и мързеливи. Ние сме за забогатяването на всеки трудолюбив, инициативен и кадърен гражданин; за подобряване условията на нашия живот, за постепенно и постоянно повишаване на жизнения ни стандарт чрез пълно разкрепостяване на икономиката, политиката и културата – например за напълно свободния внос на леки коли.
Ние сме за силна и модерно въоръжена армия, която трябва да бъде очистена от мрачните наслоения на комунистическия режим на Тодор Живков. Българският войник трябва да бъде отлично подготвен в техническо, физическо и интелектуално отношение. Ние сме убедени, че тази подготовка може да бъде осъществена в по-кратък срок и ще доведем постепенно съкращаването на срока на военната служба до 12 месеца. освободените средства в резултат на това намаление ще насочим за подобряване на материалната база в армията, а също така и на материалното положение на свръхсрочнослужещите и на офицерите. Наред с доброто материално положение българското офицерство се нуждае и от по-добро обществено положение. Същото важи и за повдигане авторитета и обществения статут на служещите в Българската народна милиция.
Ние няма да позволим намаляване дотациите за културата. От културата не бива да се пестят средства, те трябва да се вземат от разхищенията на сегашното правителство за поддържане на огромно и луксозно имущество на помпозност и излишества. Трябва да се съкрати огромният номенклатурен кадър у нас и в посолствата в чужбина – за поддържането им се прахосват ненужно много средства и то в конвертируема валута – например във Виена нашето посолство заедно с търговското представителство се състои от около 300 души, докато посолството и представителството на САЩ е само около 55 души.
Ние ще покровителствуваме винаги социално слабите – децата, старите хора, инвалидите. Ще повишим стандарта на учителите и лекарите, на работниците и селяните, на търговците и ангажираните в областта на услугите… Ние, организираната опозиция на България, сме единствената мощна политическа сила, която носи новия дух на новото време.


image0 (9K)