Таджикистан задържа няколко души във връзка със смъртоносното нападение в Москва

Таджикистан задържа няколко души във връзка със смъртоносното нападение в Москва

Таджикските власти са задържали девет души във връзка със смъртоносното нападение в концертна зала край Москва, съобщиха местни медии в петък.

Новината идва, след като на 22 март четирима въоръжени мъже нападнаха концертния комплекс „Крокус Сити Хол“ в близост до руската столица с огнестрелни и запалителни оръжия. По-късно Руските власти съобщиха, че са задържали единайсет души, от които четирима са таджикистанци. Те се признаха за виновни за извършване на нападението.

Според източник от службите за сигурност на Таджикистан, на когото медиите се позовават, всички деветима са били задържани от държавната служба за сигурност в квартал Вахдат в покрайнините на Душанбе на 25 март и са били отведени в столицата.

Твърди се, че те са заподозрени и във връзки с групировката „Ислямска държава“(ИД), която пое отговорност за нападението. Отделен източник в Душанбе каза пред радио RFE/RL в петък, че сред задържаните има няколко младежи.

„Ислямска държава – Хорасан“, фракция на ИД, пое отговорност за атаката, но руски официални лица твърдят, без да представят доказателства, че Украйна и Западът имат роля в нападението. Киев отрича да е замесен, а украински официални лица казват, че Москва прокарва това твърдение като претекст, за да засили бойните си действия в Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че обвинението на Русия за украинско участие в нападението е „глупост и пропаганда“, и повтори, че Съединените щати са предали на руските служби за сигурност подробна информация за екстремистко нападение в Москва преди атаката на 22 март.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)