Тайнството и лечебната сила на светената вода

Светената вода носи Божието благословение, затова Църквата и православните християни ползваме благодатната й сила в добро и в зло, и за здраве и за болест, за кръщение и за освещаване на знамената, домовете и иконите, които да ни пазят.

[ad id=“225664″]

Светената вода става лечебна когато над нея се произнесе молитва и в това са се убедили хиляди вярващи в Русия, България и останалия православен свят. Казват, че по този начин лекували монасите в един древен арменски манастир – Севанаванк, пише bgnow.eu.  Как тя помага? За целта е необходимо да вземете светена вода от църква, в която ходите, любим манастир или параклис, в който усещате вярата си и сте сигурни в нея. Вечерта, когато светената вода е във вашия дом, произнесете над нея молитвата на арменските монаси, така молитвата превръща светената вода в лечебен еликсир:

„Господи Всемогъщи, лекар на душите и изцелител на телата, прости ни всяко прегрешение, което сме направили неволно или принудително. Вашият слуга (име) смирено моли за прошка, просветление и изцеление. Излекувай го от болестта, Господи, и го спаси от неговата слабост. Дай на духа сила, на очите – светлина, изчисти тялото от всяка язва и нека в мир сърцето да ходи по пътя на Твоята свята вяра.
Спаси ни, Господи, от всички видими и невидими врагове, и благословен да е Твоят животворящ Дух, сега и винаги, и вовеки веков. Амин.“

[ad id=“263680″]

Болният може сам да произнесе молитвата, а може и някой друг да я каже вместо него, ако става въпрос за дете или човек с треска. След това се пие част от водата, а с останалото количество се изплакват лицето и ръцете.
За да изпросим и получим Божието благословение със светената вода се спазват няколко съвсем простички правила. Първо трябва да я получим в смирение и търпение, да я поставим в шишенце с надпис и кръстче до иконите, преди да пием от нея да се прекръстим. Болните могат да пият от нея по всяко време, а здравите сутрин на гладно след сутрешния тоалет, с нея можем да помазваме местата, които ни болят, а здравите помазват челата си кръстообразно. Светената вода е свещена и затова не се изхвърля, а когато трябва да се изплакне шишенцето, първата вода се излива при цветя или на чисто място, а не в канализацията. Не можем до безкрайност да си доливаме светена вода по всяко време. Когато тя свърши, можем отново да си вземем от храма или да помолим свещеник да отслужи за нас водосвет.


image0 (9K)