Танева: Ако ЕС види какви сме измамници, ще спре парите. Изказването ѝ било извадено от контекста

Земеделският министър Десислава Танева е записана да обяснява, че трябва да се крият нарушения по европрограмата „Обвързана подкрепа“, защото иначе Европейската комисия ще спре финансирането. Записът е от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, съобщава „Биволъ“, цитиран от различни медии. „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, казва Танева. Неин събеседник е Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Проблемът е, че в асоциацията са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа от ЕС.

Според МЗХГ в изказването си Десислава Танева посочва резултатите от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. „Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането“, се посочва в позицията на ведомството. Оттам казват още, че контролът е достигнал 50% от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламента на ЕК.

Видеозапис от проведения онлайн на 27 март консултативен съвет на Десислава Танева с представители на овощарския и зеленчуковия бранш, извади наяве коментар на земеделския министър, предизвикал бурни реакции в социалните мрежи.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, предлага министър Десислава Танева. Думите ѝ се отнасят за европейската схема за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“ идват в отговор на въпроси от Георги Василев, организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. В сдружението са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

„Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“, пита секретарят Георги Василев.

Десислава Танева му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби, и се компрометираме обвързано. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията.“

Веднага след като записът плъзна в социалните мрежи, от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) излязоха с обяснение. От ведомството посочват, че конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на еврокомисията, като при липса на контрол на национално равнище евентуален одит от ЕК действително би поставил под въпрос цялата мярка.

Според МЗХГ в изказването си Десислава Танева посочва резултатите от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. „Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането“, се посочва в позицията на ведомството.

Оттам казват още, че контролът е достигнал 50% от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламента на ЕК. Дадени са и примери за открити разминавания. „В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1520. Нарушение бе открито и при пъпешите – с 1037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле“, пише в позицията на ведомството.

Именно чрез намаляването на субсидиите за нередовните стопани са се увеличили парите за тези, при които няма нарушения. „За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства“, посочи Танева.

Тя обясни, че по време на срещата е обсъдено предложението, което България ще подаде към ЕК за възможността да програмираме хоризонтална мярка COVID-19 за компенсация на земеделските производители. Към днешна дата, близо 3 месеца след тази видеоконференция сме на път това да се случи във всички страни-членки“, допълни тя.

„Репликата ми е в отговор на комуникация с една организация и тя е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните, постоянно говори и темата е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа. Категорично заявявам, че сегашният мандат е с най-високо ниво на проверка. Всичко се доказва на ЕК, защото не можем да платим без доклад от определени проверки“, обясни Танева.

„Кой бранш би бил подкрепен, ако постоянно говори за измами? Няма кой. Ние можем най-отговорно, че в момента имаме политическата воля да извършваме най-висок процент проверки. Целта е справедливо разпределение. Точно тези завишени проверки бяха причината производителите на получат по-високи ставки“, добави още министърът.

Според нея тя става дума за целенасочена атака към производителите.

Междувременно стана ясно, че партията на Слави Трифонов и „Демократична България“ искат оставката на министър Танева заради „признанието, че сме  измамници“.

 

 


image0 (9K)