Творческа улица и арт квартал около къщата на Веселин Ханчев създават в Стара Загора

Арт колектив в Стара Загора създава творческа улица в града и започва работа по своеобразен арт квартал

Творчески колектив създават в Стара Загора група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци. Групата поставя акцент върху развитието на отсечката на ул. „Сава Силов“ около родната къща на Веселин Ханчев. В това пространство отдавна се случват различни артистични дейности. Сега те се обединяват и търсят нови съмишленици. Целта е в следващите години да се развие своеобразен квартал на творческите индустрии, който да включи и още места, които впечатляват със своята архитектура, обществен живот и артистичен дух. Така отсечката ще бъде превърната в творческа мрежа.
В момента пространството включва оцелял архитектурен ансамбъл, паметта на Веселин Ханчев и архитект Христо Димов, театър с национално значение и катедрален храм, добре познат площад, детски школи, знаково за историята на града училище и т.н. Тази творческа отсечка е подходяща за всякакви форми на съвременно изкуство.
Инициатори на творческия колектив са Държавен куклен театър – Стара Загора, Къщата на Архитекта / ССИК „Различният поглед“, Държавна опера – Стара Загора, Dolap.bg, Първан Симеонов, Димитър Митев – Митака от Сдружение „ПОВЕЧЕ“, скулпторът Николай Колязов, директорът на програмата „Варна – Европейска младежка столица 2017 г.“ старозагорецът Мирчо Христов, авторът и съосновател на uspelite.bg Венелин Добрев.
Арт колективът обединява усилия в следните сфери: история и архитектурно наследство; култура и изкуства; развитие на общности и активизъм.
Инициаторите отправят покана към всички заинтересовани да се включат. Групата ще събере на обща среща в средата на месец юни всички, които искат да се включат в създаването на събитийна програма на творческата отсечка и визията за нейното разширяване. Екипът вижда и потенциал за конструктивни съвместни усилия с местната власт. Специфична целева група е и „връщащият се старозагорец“ – онзи, който живее на други места в България, или дори в чужбина, но не губи връзката си със Стара Загора.
Основният фокус в творческата отсечка ще бъде от 20-ти до 30-ти септември, когато арт колективът ще обедини усилия, съчетавайки инициативи, свързани с Нощта на изкуствата, Международния фестивал за куклен театър „Пиеро“, Международния ден без автомобилен транспорт и други събития, които да подчертаят стойността на площада и паметниците на културата в зоната.
Групата продължава да работи над програмата за 2019 година, която ще включва фотографски изложби, свързани с историята на града и известни в миналото старозагорци, активни в сферата на киноизкуство, музикални събития, съвременни кино фестивали и други акценти от различни сфери на обществения и културен живот в града на липите.


image0 (9K)