Топовен гръм оповести началото на първия карвинг фестивал в Боровец

Творци от цяла България се събраха в елитния курорт, за да покажат висш пилотаж в обработката на дърво, като под резачките и длетата на 13 майстори излизат неповторими произведения на изкуството

[ad id=“225664″]

Творци от цяла България се събраха в елитния курорт, за да покажат висш пилотаж в обработката на дърво, като под резачките и длетата на 13 майстори излизат неповторими произведения на изкуството.

Съревнованието във ваканционно селище „Ягода“в Боровец стартира с топовни изстрели и хайдушки джепанета, като в продължение на три дни най-сръчните и популярни ваятели на дърво си дадоха среща в благородна надпревара.

Победители и победени няма да има, а само съревнование на умения, на идеи и на желанието да се обединят в арт уъркшоп българите, благодарение на които в цяла България красиви пластики от дърво украсяват паркове, градини, хотели и частни домове.

[ad id=“263680″]

Рокерите в изкуството, както наричат творците с резачки в ръце, умеят да вдигат адреналина с мирис на бензин, но скоростта и майсторската навигация е по стеблото, от което отделят кората и ненужната дървесина, за да сътворят всякакви фигурални композиции.

„Това е първият карвингфестивал и съм щастлив, че намерих подкрепа и се събрахме на едно място творците, които резбоваме скулптури от никому ненужни дървени трупи с резачка“, сподели Крум Велев – организатор и участник във фестивала от Самоков.

Малцината са творците в страната, които практикуват карвинг и преобразяват дървените трупив пластики – ще го направят и в трите фестивални дни: Митко Русев от Велинград, Данислав Добрев от с. Ресен, Сергей Печинови Антон Александров от Велико Търново, Васил Говедарски от с. Овчарци, Николай Кръстев от Плевен, Димитър Димитров от Самоков, Георги Найденов от София, Петър Игнатов от Нови Искър, Тодор Колев от Габрово и Милен Василев от Враца.

[ad id=“236993″]

Сред участниците са и Цветомир Христов от Велико Търново, който с длето извайва стъблото и Петко Минков от Троян, известен с творбите си от дървесни корени.

Повалените дървета, неугледните дънери и трупи, благодарение на карвинг творците се превръщат в уникалнидървени пластики, които смайват с изяществото си.

[ad id=“236999″]

През уикенда всеки гост на курорта освен на чистия въздух и на красивата природа може да се полюбува и на арт шоуто. Дори човек да не успее да дойде на карвинг фестивала, ще може да се наслади на дървените пластики, тъй като те остават част от екстериорната украса на вилно селище „Ягода“.


image0 (9K)