Три минути: Алексей Петров беше убит. Готови са първите кандидати за районни кметове в София

Три минути: Алексей Петров беше убит. Готови са първите кандидати за районни кметове в София

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Алексей Петров
  • Местните избори
  • Турция, Русия и Черно море

Алексей Петров, който живя между светлата и сивата зона на политиката и охранителния бизнес, беше убит по време на разходка на Витоша. За убийството се знае малко, макар че ефектът от него може да има важни последици за политическия и бизнес климат.

Какво знаем за престъплението

Сигналът е подаден в МВР около 12.20 ч. в сряда. Точното място на убийството не е известно, но полицията е заградила район на 400 метра от станция „Бай Кръстьо“ на Драгалевския лифт. Петров често се е разхождал по този маршрут. Жената, която е била с него, е била простреляна в ръката, но куршумът е стигнал до гръдния кош. Откарана е в „Пирогов“, където е вкарана в медикаментозна кома и подготвена за две операции.

Алексей Петров е бил и с трима охранители, които са разпитани.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Какво не знаем за престъплението

До 8 сутринта МВР и прокуратурата не са казали с какво оръжие е стреляно, колко изстрела са произведени, кой е подал сигнала, колко стрелци може да е имало, коя е пострадалата жена. Версиите на медиите са множество, но част от тях бяха опровергани. Хронологията на новините и появата на версиите можете да проследите в блога на „Дневник“, който беше обновяван в реално време.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на [email protected].

Кой е Алексей Петров

Петров е бивша барета и щатен служител на Шесто управление на ДС, напомня сайтът desebg.com. Той е каратист, застраховател, бил е съветник в ДАНС и кандидат за президент (2011). През 90-те има обща фирма с Бойко Борисов, но после отношенията между двамата се влошават и се затоплят чак през 2023 г.

Петров е правил връзки между политици и сенчест бизнес – още от 2008, когато среща вътрешния министър Румен Петков с братя Галеви. През 2023 Алексей Петров казва, че е готов да се върне в службите и е подозиран от медиите в това, че помага за сближаването на Борисов с ПП-ДБ и за съставяне на сегашното правителство.

Вижте портрета на Алексей Петров от Генка Шикерова.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Реакциите

Кирил Петков каза, че е нужна „спешна реформа“ в сектор сигурност и обеща да внесе законопроектите за това през септември. Лидерите на БСП, ИТН и „Възраждане“ обвиниха ПП-ДБ в това, че връщат „мутренския модел на управление“, че поддържат слаби служби и са имали връзка с Алексей Петров.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отново е с охрана от НСО.

Местни избори. Лаура Кьовеши

ПП-ДБ и „Спаси София“ представиха своите кандидати за районни кметове в София. Петима от тях са предложени за нов мандат – Трайчо Трайков, Константин Павлов, Георги Илиев, Димитър Божилов, Ангел Стефанов. Пълният списък е тук.

Преди дни Европейската прокуратура претърси 28 места в България, вероятно свързани с измами с европейски фондове. Те засягат проекти за модернизиране на жп инфраструктура. Кой какви пари е получил и дали изобщо нещо е построил? Павела Костова събра всичко, което е известно до момента.

Украйна

България се присъедини към страните от Г7 и се ангажира да оказва дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността.

Киев осъди думите на представител на НАТО, който беше предположил, че Украйна може да се откаже от свои територии, за да спре войната. От НАТО определиха като грешка самото изказване на Стиан Йенсен, шеф на кабинета на генералния секретар на алианса.

Войната

Русия нанесе удари по складове за зърно на река Дунав в Одеска област. Украинец разказа как е бил изтезаван в руски плен. Вижте видеото.

Русия придвижи чак до Турция напрежението в Черно море – преди дни руски военен кораб стреля предупредително по чужд търговски кораб в турски води. Въпросът е защо Турция и НАТО си мълчат, вместо да вдигнат шум. Георги А. Ангелов знае отговора.

И две препоръки

Честит рожден ден на Меджик Джонсън, един от най-добрите плеймейкъри в историята на баскетбола, който днес се е посветил на това да разказва на хората за ХИВ. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Архитектът Сантяго Калатрава, който е построил мостове в Барселона, Севиля и Дъблин, е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)