Три минути: Милионите за “Хемус” са давани в аванс, а неустойките са минимални. Орбан е “враг на свободното слово”

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Договорите за “Хемус”
  • Проверката на ТЕЦ “Варна”
  • Враговете на свободното слово

Една фирма е взела 84 млн. лева, за да построи нещо, за което няма разрешителни, а неустойката, която би платила, ако не свърши работата, е 100 хил. лева. Това гласи един от договорите за автомагистрала “Хемус”. Не пропускайте този текст на Генка Шикерова.

Разликата между ГЕРБ и “Има такъв народ” намалява

Разкрития за купуване на гласове провокираха сблъсък между вътрешния министър Бойко Рашков и ГЕРБ, а прокуратурата обвини министъра в “грубо посегателство“ срещу независимостта ѝ.

Кандидатът на “Има такъв народ” Илко Стоянов спечели изборите за кмет на Благоевград. Той изпревари с близо 15% досегашния кмет Румен Томов, който беше подкрепен от БСП.

Разликата в подкрепата за ГЕРБ и “Има такъв народ” е под 1%, сочат данните от проучване на агенция “Маркет линкс”, публикувани седмица преди изборите за парламент.

Вотът е на 11 юли – малко повече от три месеца след последните избори. Припомнете си как се стигна дотук в това видео, което ще ви отнеме две минути.

Ако на 11 юли ще бъдете в чужбина, проверете на тази карта коя е най-близката до вас секция и какъв е точният ѝ адрес. Изпратете картата на приятелите си по света.

Прокуратурата ще разследва ТЕЦ “Варна”

Прокуратурата ще разследва продажбата на ТЕЦ “Варна” на фирма, чийто съсобственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Държавното обвинение ще извърши разпити на акционерите, но името на Доган не е изрично посочено сред тях.

Министерството на земеделието е дало разрешение да бъде отстреляна мечката, нападнала жена край Белица. Решението предизвика протест в София.

Министърът на енергетиката Андрей Живков поиска уволнението на ръководството на “Булгартрансгаз”. Поводът са нарушения при договорите за газопровода “Турски поток”.

Министърът на финансите Асен Василев опроверга твърденията на ГЕРБ за повишаване на данъците. Той увери, че корпоративният данък в България остава 10% и не се повишава.

Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението във всяване на паника срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Съдът реши да върне делото за АЕЦ “Белене” на прокуратурата за отстраняване на пропуски и неясноти.

Новите случаи на COVID-19 в България са 98. Направени са още 7838 имунизации. България ще трябва да бракува част от ваксините, с които разполага. Досега в страната са внесени общо 4,6 млн. дози, а се използвани само 1,8 млн. от тях.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на [email protected] дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Орбан е “враг на свободното слово”

Премиерът на Унгария Виктор Орбан стана първият европейски лидер в годишния списък на “враговете на свободното слово” на “Репортери без граници”.

Президентът на САЩ Джо Байдън сравни бързото възстановяване на САЩ от коронавируса с извоюването на независимостта през 1776 г.

Литва съобщи за повече от 116 мигранти, влезли в страната от Беларус. Властите във Вилнюс са убедени, че режимът в Минск нарочно ги изпраща, за да предизвика криза.

И две препоръки

ЕС преживява четири прехода – зелен, дигитален, индустриален и външнополитически. На този фон в България основна тема е ветото за Скопие, а това намалява интереса към други европейски теми. Ще успее ли София да навакса, пита Владимир Шопов.

Скейтбордът не е само за момчета. Това е посланието на най-младата олимпийска състезателка. Когато участва в игрите в Токио през юли, тя ще бъде само на 13 години и 11 дни. Скай Браун е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)