Тръмп е взел решението за ликвидирането на ген. Сулеймани въз основа на неточни разузнавателни данни

Ракетните атаки срещу американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към „Ислямска държава“. Вашингтон обвини иранския генерал Касем Сулеймани за тези действия. Смъртта на ръководителя на отдела за специални сили „Кудс“ (в превод на български – „Ерусалим“ – бел. ред) като част от Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) постави отношенията между САЩ и Иран на ръба на войната и мира. Разузнавателната общност на Ислямска република Иран е предоставила на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Сулеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският опозиционен вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Решението да се ликвидира ген. Сулеймани е било взето заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак. The New York Times съобщи, че „иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите … заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението, да носят отговорност.“

Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на „Ислямска държава“. Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция „Катаеб Хизбулла“, която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1в Ирак. Освен това тази формация отрича провеждането на подобна атака.

САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на „Катаеб Хизбулла“ в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Сулеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат.

Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп.

След убийството на Сулеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ направи изявление, в което твърди, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила с загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times: “Ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на „Ислямска държава“.

Иранските военни подчертават, че формациите на „Катаеб Хизбулла“ не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

Освен това е известно, че 10 дни преди нападението на К-1 „Ислямска държава“ извърши три атаки срещу военни съоръжения, разположени в близост до въпросната база. Освен това през ноември и декември представители на иракското разузнаване изпратиха доклади до американците, предупреждавайки, че „Ислямска държава“ планира да атакува К-1.

Източници: „Фокус“, „Епицентър“


image0 (9K)