Търси се един списък. Кои са доброволците за COVID-19, които МВР проверява, но не съвсем

През август журналист от Свободна Европа работи като доброволец в РЗИ-София. На снимката вдясно: Генка Шикерова.

Почти нищо, което официално научаваме за набирането и управлението на доброволците в кризата с COVID-19, не е вярно. Това показва повторна проверка на Свободна Европа за начина, по който се търси и използва помощта на доброволците.

Те се търсят още от началото на коронакризата в България. Набират се квалифицирани кадри, но и хора без специализирано образование. Това става през различни платформи, организации и групи в социалните мрежи.

В края на март МВР създаде централизираната платформа ww.dobrovolets.bg, през която да става набирането на доброволци. Беше съобщено, че работата им ще се координира от директора на Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност” гл. комисар Николай Николов по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Проверка на Свободна Европа, извършена преди две седмици, показа, че това не се случва.

Платформата и в момента е активна през официалната информационна система www.coronavirus.bg, но тя на практика не работи. От Министерския съвет изпратиха противоречиви отговори за начина, по който държавата се възползва от желаещите да доброволстват.

I Болниците търсят сами доброволци

За последните две седмици 18 болници са пуснали съобщения за набиране на доброволци през една от платформите за обяви за работа. Търсят се лекари, медицински сестри и санитари. В повечето случаи се предвижда заплащане по договаряне, но има и обяви, в които изрично е уточнено, че за положения труд няма предвидено възнаграждение.

Обърнахме се към всички организации и институции, за които има публични данни, че са свързани с централизираната платформа за набиране на доброволци. От фирмата „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, които са създатели на платформата, обясниха, че след стартирането й са предали всичко на “Информационно обслужване”. От “Информационно обслужване” обаче казаха, че системата не е към тях и трябва да питаме МВР. От МВР отговориха, че “те [доброволците от тази платформа] не са към нас при всички положения”.

Единственият по-подробен отговор, който получихме, e от Министерския съвет (МС). Той обаче е бил изготвен по информация точно от МВР, които дни по-рано бяха отхвърлили отговорността си за платформата.

В отговора подробно се цитира Законът за защита при бедствия и функциите, които той възлага на кметовете на общини за създаване на доброволни формирования “за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях”.

I „Спонтанните“ доброволци

Началната страница на сайта www.dobrovolets.bg

“По отношение на „спонтанните“ доброволци, набирани чрез сайта www.dobrovolets.bg, МВР извършва проверка на доброволците, регистрирали се да помагат на нуждаещите се граждани”, казаха от пресслужбата на правителството. Общият брой на регистриралите се е 990 души. Те са проверени за предоставените от тях данни, но не всички са одобрени “поради грешно подадени данни при регистрацията”, пишат от МС.

“След извършената проверка данните на 730 доброволци бяха предоставени за публикуване в Единния информационен портал с цел максимално използване на съществуващите ресурси”, се казва още в отговора. Проверка на Свободна Европа показа, че такава информация не е публикувана на сайта на Единния информационен портал.

Според отговора от Министерския съвет “дейността на доброволците се координира от кмета на съответната община (решения на сформирания щаб), предвид спецификата и нуждите на гражданите в нея. Доброволците подпомагаха дейностите, съобразно квалификацията и опита си”. В отговора няма конкретни данни за това колко души са били ангажирани през платформата в дейността на общините. Тази информация противоречи и на първоначално обявеното намерение работата на тези доброволци да се координира от директора на пожарната Никола Николов по разпореждане на премиера Борисов.

Вместо това има данни за броя на доброволците, действали по линия на общините. Те са били по 393 на ден за периода от 01 април до 13 май и по 51 души дневно от 14 май до 31 октомври. “Доброволците, участващи в тези дейности са: „спонтанни“ доброволци и доброволци регистрирани по реда на Закона за защита при бедствия“.

Свободна Европа изпрати уточняващи въпроси до правителствената пресслужба: къде в Единния информационен портал са публикувани данните за 730 доброволци с “цел максимално използване на съществуващите ресурси”; кой администрира сайта www.dobrovolets.bg; по какъв начин комисар Николов и премиерът Борисов координират работата на състава от 730 доброволци. От Министерски съвет казаха, че са пратили въпросите към МВР, но до този момент отговори няма

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)