Уволнение: Каракачанов освободи от поста му най-висшия цивилен служител в МО

 Красимир Каракачанов е уволнил постоянния секретар на отбраната Румен Василев. Това е най-високият цивилен пост в  МО с 4 -годишен мандат.
Василев е освободен от поста със заповед на министъра от вчера, съобщиха от пресцентъра на МО.  Те уточняват, че ще се проведе процедура по подбор на нов постоянен секретар и за момента не могат да посочат име. Дотогава ще има изпълняващ длъжността – директор на дирекция.

Василев е освободен от поста без предизвестие, на основание Закона за държавния служител, според offnews. Той ще трябва да възстанови и получените за времето на престоя си суми за представително облекло, а ще му бъдат изплатени 4 дни неизползван платен годишен отпуск.

[ad id=“218548″]

Позицията – парламентарен секретар е много важна, през него минат проекти като този за купуването на нови изтребители. Именно такава процедура предстои пред МО, като служебният кабинет вече предложи да бъде избрана шведската компания „Грипен“. В началото на април служебният военен министър Стефан Янев смени назначения от кабинета „Борисов 2“ постоянен секретар Добромир Тотев. Тогава официалният мотив беше, че мандатът му изтича. Последваха обаче критики срещу назначението на Василев, защото е прието за нормално постоянният секретар на отбраната да бъде избран от редовния кабинет.

 Не е ясно кой ще е новият парламентарен секретар, изборът на когото според Закона за отбраната трябва да стане „след подбор“ от кандидати и съгласуване с премиера.
Днес Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов са на посещение в 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив и ще наблюдават демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на Силите за специални операции и ще се запознае с учебно-материалната база.

Източник: dir.bg


image0 (9K)