Внимание! Ужилването от стършел може да е по-опасно от ухапване на змия!

На село твърдят, че ако здрав човек го жилнат десет такива дзвера, той ще умре. Аз обаче мисля, че пет стигат. Или пък един, ако улучи подходящото място, пише в planinitenabulgaria.bg.

Ето какво разказва един планинар и турист:

Съвсем различно нещо от осите са стършелите, макар те да имат вид на много едри оси. Отровата на стършелите въздейства на нервите, както при змиите и едно ухапване от стършел вкарва в организма на човек отрова в количество между 5 и 10% от това при ухапването от нашенските отровни змии – пепелянката и усойницата. Аз винаги съм подценявал опасността, която крият стършелите за човека, защото не съм бил жилен от тях, но в чипа ми има нещо, което ми подсказваше, че са много опасни.

Стършелите живеят предимно в земята, като използват дупки на различни животни, които са ги напуснали, но ги има и в хралупите на дебели дървета, за да не измръзват през зимата. Имах среща с такава опасност, която можеше да се окаже фатална /летална!/ за мен. Между дърветата виждам дупка на язовец, но с бяло перде малко навътре в отвора й. Учудих се и през ума ми мина мисълта да скъсам пердето с една пръчка и да видя какво животно се е скрило в нея. Застанах срещу дупката, за да я снимам – дупка на язовец със завеса! – но от нея върху пердето изпълзяха отвътре три стършела, жужейки с крилата си. Разбрах каква опасност ме грози и на секундата се отдалечих. Ако някой бръкне в тази дупка и разлюти стършелите, това ще бъде краят му. Мечка да бе в дупката, по-безопасно щеше да бъде. Хората казват, че ужилване от десет стършела е смъртоносно, но истината е още по-жестока.

[ad id=“225664″]

Един все пак ме ужили, ето как:

Гледам аз едно жълто навито листо и реших да го откъсна от черешата. Откъснах го и докато го държах в ръката си усетих много силна болка, но не хвърлих веднага листото, а погледнах какво става и усетих болка още веднъж. Тогава хвърлих листото и от него излезе един едър тъмножълт стършел. Казвам си, толкова съм жилен от оси, това е една голяма оса, няма страшно. Но не се оказа така. Ръката ми се поду от горната страна, макар двете жилвания да бяха по дланта ми, подутината тръгна нагоре и спря чак при лакътя. Не болеше много и игнорирах ужилването – на мен всичко ми минава като на куче. Казвам си, ще мине. На другия ден бях нетрудоспособен с тази ръка, тя заприлича на втасал козунак, но започна да се появява и болка, която се местеше. Болят ме ставите на пръстите, които започват от дланта, после ставата на китката,но поносимо. На третия и четвъртия ден обаче болките станаха много силни. Болят ме костите на дланта известно време, после болката се мести в лакътя, в раменната става и дори в лявата половина на врата ми. Леко ми се вие свят, нямам сили, ходя като дрогиран. После болката се загнезди само в костите ми между лакътя и китката, но болеше много. За моменти ме отпускаше, но се преместваше. По-малко ме болеше само ако си държах ръката нагоре, а като я спуснех, като че я надуваха с компресор.

На петия ден тези болки попреминаха, но пък ми отече китката – стана по-подута от първия ден. Подутината започна да спада, но пък бе заменена с болка във външната половина на китката ми и в участък до ставата.

След ухапване от паяк, оса и др. има един сигурен признак, че организмът е преборил отровата – мястото започва да сърби. При стършела обаче мястото на ухапване само го знаеш, то не се различава по нищо, никакви сърбежи няма, а само болки, които трудно отшумяват.

[ad id=“263680″]

Това, което описах важи за неалергичните. Съобщиха обаче за жена с алергия, ужилена от стършел, която не носела в момента флакона си с урбазон и докато отиде да го вземе от градината до къщата е починала от задушаване. Монахът на манастира „Успение Богородично” от Соколския манастир каза, че тази година при тях са се появили доста стършели. Каза още, че ако убият пчела и ли оса и я дадат на мравките да я изядат, те я изяждат без остатък, но ако убият стършел и го оставят на мравуняка, мравките не го докосват. Монахът разказа и за случай на човек, ужилен от стършел в манастира. Ужилването било по главата, човекът припаднал. Тогава още пътувал влак, та го откарали в Драгоман. Били му антиалергични препарати, но той останал с парализирана едната половина на тялото си около два месеца. После парализата преминала в изтръпване и постепенно човекът се оправил. Вероятно отровата на стършела е достигнала по кръвен път мозъка на човека и за малко той да умре.

Стършелът няма причина да напада хората и това е най-доброто в случая. Когато обаче той е застрашен или раздразнен от необмислени действия от някого, може да го нападне и ужили.

Ужилване от стършел? Ако изходът след контакт с тях не е летален – боли ужасно…


image0 (9K)