Узунов вече е с повдигнато обвинение, Милушев е в качеството на обвиняем

Президентският секретар Пламен Узунов вече е с повдигнато обвинение, съобщи защитата му. Милушев днес ще бъде привлечен в качеството на обвиняем, пише Vesti. bg

Той беше арестуван вчера по разследването за търговия с влияние.

Междувременно адвокатът на Илия Милушев – съветник на президента по сигурността и отбраната, който беше арестуван в четвъртък, съобщи, че са били информирани, че Милушев днес ще бъде привлечен в качеството на обвиняем.

Адвокат Атанаска Каракашева обясни, че в искането за отнемане на допуска до класифицирана информация било записано, че това става заради дейност против националната сигурност и ненадежност, заради факти и обстоятелства, които биха дали възможнст за изнудване на лицето.

Самият Милушев заяви, когато беше докаран във военна прокуратура: „Идеално, перфектно се чувствам”.

Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било „съшита с бели конци история”, а целта била да се дискредитира президентът.

Съветникът на президента беше задържан за 24 часа, по време на съвместна акция на Специализираната прокуратура и СДВР. Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел.

След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване”, и в тях се съдържа държавна тайна. Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента.

Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Акцията на прокуратурата беше съпроводена от протести в подкрепа на президентската институция и срещу действия на прокуратурата в сградата на администрацията на Румен Радев.


image0 (9K)