Украинското посолство скочи срещу прожекцията на руския филм „Азовстал“

Украинското посолство скочи срещу прожекцията на руския филм "Азовстал"
Украинското посолство скочи срещу прожекцията на руския филм "Азовстал"

Снимка: БГНЕС

Посолството на Украйна в Република България осъди остро планираната за днес, 25 май, прожекция на документалния филм „Азовстал“ в руския културно-информационен център в София, към посолството на руската федерация.

Посолството на Украйна смята това действие за открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава-членка на ЕС и НАТО.

Украинското посолство и нас посочва, че от началото на пълномащабната военна инвазия на русия в Украйна, руските окупатори са извършили почти 85 хиляди военни престъпления и други зверства. Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право, допълват от ведомството.

Още по темата

20 мар 2023 22:02

234

30 сеп 2022 11:00

21

Според украинското посолство прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод „Азовстал“, изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници.

Дипломатическата мисия на руската федерация в Република България системно разпространява военна пропаганда и идеология на рашизма, допълват от посолството на Украйна.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)