Украйна предупреди Китай, че няма да приеме мир с Русия, който включва загуба на територии

Украйна предупреди Китай, че няма да приеме мир с Русия, който включва загуба на територии

Украйна няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната с Русия, които предвиждат загуба на украински територии. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по време на среща със специалния пратеник на Китай в Киев Ли Хуей. Той посети Украйна с цел да преговаря за “политическо решение” на войната.

Министерствата на външните работи на Китай и на Украйна съобщиха в четвъртък подробности за посещението на Ли в Киев по-рано през седмицата.

То дойде, след като през февруари Китай публикува предложение с 12 точки за войната в Украйна, което призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Кремъл приветства предложението, а западните съюзници на Украйна го критикуваха с аргумента, че той облагодетелства единствено Русия.

Ли е най-високопоставеният китайски дипломат, който посещава Киев от началото на руската военна агресия през февруари 2022 г. По време на визитата си той е призовал “всички страни” да работят за създаване на условия за прекратяване на конфликта, съобщи китайското външно министерство.

По време на среща със Зеленски той е “обяснил позицията на Китай за политическо решение на украинската криза”, се добавя в съобщението. Като цел на пътуването на Ли Пекин посочи намиране на “политическо решение” на конфликта – така Китай нарича войната на Русия срещу Украйна.

Пекин не осъди руската агресия срещу Украйна и отказа да наложи санкции на Русия заради инвазията. Пекин няколко пути се въздържа при гласуване на резолюции на ООН, които призовават Москва да изтегли армията си от украинската територия. През март китайският лидер Си Дзинпин посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин.

Ли е бивш посланик на Китай в Русия. По време на пътуването си в Европа, той ще посети също Полша, Франция и Германия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)