Улица във Варна изчезна, нови съседи я заградиха, била тяхна

Улица „Мария Николова“ във Варна изчезна, а собственици на имоти наоколо се оказаха без път за да стигнат до домовете си.

Хората  от местността „Сотира“ се оказа, че е необходимо да прескачат тонове пръст и скална маса, за да стигнат влязат в имотите си. До ситуацията се стига след появата на нови съседи, които подготвят и строеж. А опасенията на местните са, че това ще блокира единствената улица, която води до къщите им.

От седмица насам Галина Стойкова и нейното семейство са принудени да прескачат тонове пръст и скална маса, за  да стигнат до дома си. Причината са новите собственици на съседен парцел, които строят имот и изсипват отпадъците буквално пред къщата им.

„Трябва да имаш катерачески умения, пък за малките деца и за количката просто не виждам вариант. Ние сме 4 големи човека, един възрастен, една болна жена и още 3 деца“, разказва пред Нова тв Галина Стойкова.

Местните хора са силно притеснени от голямото количество пръст и камъни, които се изсипват пред имотите им.
Улицата предстои да бъде затворена, защото попадала в имота на новите собственици. Така на практика ще се блокира достъпът до цели 9 имота.

На изведнъж изчезналата улица „Мария Николова“  жителите на „Сотира“ имат издадени лични карти и им е издаден административен адрес.

Новите собственици, по думите на местните, се появявали рядко, но когато съседите им се опитват да потърсят диалог – срещали агресия.

„Правени са многократни опити, но последното е, че няма да разговаря с живущите. Само чрез нейния адвокат и по никакъв начин няма да отстъпи“, обяснява Лили Йосифова.

„Охраната и мъжа й ми казаха да седя на 2 метра от нея и нейните думи бяха, че всички ние много сме я подценили, не знаем с кого си имаме работа. Нейният мъж удари моя съпруг. Удари го, само че никъде не сме се оплаквали, не сме казвали. Това е грешка, но никой не е знаел, че ще се стигне до такова нещо. До такъв абсурд, който виждате“, обяснява Галина Стойкова.

До този момент жителите на района многократно са подавали жалби, но по думите им без резултат. Жителите на местността дори са изградили импровизиран обходен маршрут, тъй като се страхуват да не останат напълно блокирани.

„Този насип, който сме изградили, в чужд терен, за да може да преминаваме, докато общината извърши някакви действия по въпроса. Дали ще издаде разрешение за временен път, на който трябва да се плаща наем и този наем трябва да го плаща общината, защото вината не е наша. Или ще обезпечи възмездно или безвъзмездно собствениците, като отнеме терена, който от дълги години си е било улица тук“, заявява Петко Ников.

Отговорът на община Варна е че извършват проверка по случая, като по първоначални данни участъкът, който се прегражда не е от общинската улица, а частен имот.

От общинската администрация допълват, че на този етап в местността „Сотира“ няма приложена улична регулация и няма данни собствениците като заинтересована страна да са подали писмени заявления за временен път.  А живеещите в района са категорични, че ще продължават да търсят правата си по съдебен път, за да намери решение на проблема.

 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)