Умен проект, разкриващ перспектива за нов вид туризъм в регион Стара Загора

За умен проект, разкриващ и перспектива за нов вид туризъм в регион Стара Загора, разказа днес за

ЗАРАТА  Лена Драголова.

Приключи проект „Синергия на мрежата“ на клуб Отворено общество“ – част от проектни дейности, свързани с шестия тематичен приоритет на „Фонд Активни граждани“ и изпълнен с финансовото съдействие на Исландия, Лехтенщайн и Норвегия. Сумата е 8 000 евро и въпреки съвпадането на началото на проекта с ковид кризата, изпълнителите му са успели да наситят дейностите по него със смисъл, полезност и конкретика.

Най-важното постижение е обединяването на представителите на гражданското общество в региона – 16 НПО и няколко неформални движения в обща работа за извеждане на посоки и приоритети. Така се стига и до създаването на чисто практически основи за съвместна работа по реализирането на един неразвит и подценяван досега у нас вид туризъм – литературният туризъм. Според американските туроператори литературният туризъм се нарежда сред основните видове по интерес и ангажираност на туристите. Макар и позакъсняли, неизбежно и при нас тези тенденции ще бъдат усетени, разказа Лена Драголова и цитира големия Кирил Христов: „Без Стара Загора няма българска литература“.

Според Драголова вече е време да поведем хората към поетите на Стара Загора, особено младите хора, а в региона има 5 литературни музея, десетки изключителни поети и писатели, вписани в златните страници на българската литература. Това може да се случи с турове до домовете, които са запазени, до литературните музеи, до мястото, например, където е било кафенето, събирало в центъра на града великото поколение на хора на духа, родени тук. Какъв по-хубав подарък на Свети Валентин, от посещение в дома на Яворов, или Ханчев, поетичен час от деня и дар – либовен стих от поета… И така нататък. Идеите са много, защото много организации са притурили енергията, вижданията и умовете си.

А по горепосочения проект, тези организации, заедно с представители на местната власт, са преминали обучения. Всеки е разказал за своя добра идея, сбъднат добър проект, крачка напред по пътеката на духа (повечето организации са с културна насоченост) и всичко това е събрано в книга – „Съвместимости“, така че бъде прочетено, оценено и доразвито.

НПО и движения са минали обучение и как да се представят в обществото, как да постигат диалогичност, която често им убягва. В много случаи тези организации са посрещани дори подозрително, или с негативизъм, а всъщност в тях работят добри и умни хора, които наистина искат да даряват добро, да предизвикват добро, да обединяват гражданската енергия за добро, казва Лена Драголова.

Изгради се нов тип Мрежа от местни НПО и неформални групи, мотивирани да работят заедно, е обобщението на финала на проекта. Остава да се задействат практичните стъпки за реализация на добрите проекти и идеи, а един от важните, е проектът за литературен туризъм.

Може и да не догоним посещаемостта на дома на Шекспир (3 млн. души годишно), но можем да разкрием великите таланти и духове на Чудомир, Яворов, Веселин Ханчев, Гео Милев, Кирил Христово и още, и още много изумителни личности. Можем да приобщим към техния уникален поглед към света, към техния свят направо – хиляди хора, идващите поколения.  А това вече си струва всяко усилие.


image0 (9K)