„Унищожени и изоставени“. Как Москва „освободи“ градове в Донбас

"Унищожени и изоставени". Как Москва "освободи" градове в Донбас

Русия срина със земята градове в източния украински регион Донбас и нарече това „освобождение“. Сега представител на Москва официално призна, че Кремъл няма намерение да възстановява тези градове.

Там, където все пак нещо се прави, то е с цел пропаганда и грабеж – новите жилища не са за местните, останали без дом заради войната. Така е в Мариупол.

Русия няма да възстановява завзетите и разрушени градове в източния регион Донбас, каза руският министър на строителството и жилищно-комуналното стопанство Ирек Файзулин.

Повод за това беше град Попасна в Луганска област, където преди са живеели 20 000 души, а сега са само 7.

В окупирания Северодонецк в същата област 90% от сградите са повредени от артилерийски удари, като 60% от тях са разрушени непоправимо. През август представител на руска строителна компания каза, че там трябва да бъдат възстановени 260 жилищни сгради и 31 социални заведения.

„Сега, при тези условия, може да има градове, които няма да възстановим. Попасна решихме да не възстановяваме. Там не е останало нищо, никой – тези седем души, които живеят там, не искат да напускат жилищата си. Няма вода, няма ток, газ също, но хората искат да останат“, призна Файзулин на среща на Обществения съвет към министерството.

От пресслужбата на ведомството казват, че в редица населени места, които са попаднали най-скоро в руско владение, се извършват първоначални проучвания. Това е начален етап от процеса на възстановяване, който може да отнеме повече време, обясняват властите.

Какво се случва в окупираната част от Донбас обаче се вижда от репортажите на руски военни блогъри.

„Освобождаваме Донбас“

Украинският журналист Денис Казанский разказва пред Current time какво се случва в момента в украинските селища, окупирани от Русия. Той уточнява, че със свои колеги разчитат на репортажи на руски военни кореспонденти и блогъри, за да не бъдат обвинявани в украинска пропаганда. А и защото не могат да стигнат до там.

„Но можем да видим тези видеоклипове и да прочетем тези материали, публикувани от самите руснаци в техните социални мрежи и в каналите им в Телеграм“, каза Казанский.

Той разказа, че прокремълският блогър Максим Калашников наскоро е посетил точно тези разрушени градове и села в Луганска област – Северодонецк, Лисичанск, Рубижне, Попасна. По думите на Казанский се вижда, че там изобщо не се извършват възстановителни работи – всичко е унищожено, има само опожарени къщи. И в най-добрия случай някъде е останало 10-15% от населението.

„От какво бяхме освободени – от храна, от вода, от ток, от нормален живот?“

„И този Калашников публикува видеорепортаж, в който крещи, че местните жители не разбират от какво са били освободени, че се оплакват и казват: „От какво бяхме освободени – от храна, от вода, от ток, от нормален живот?“.

Журналистът допълва, че в тези населени места почти няма комуникации. Тук-там е пуснато електричество, но трудно се доставя вода и условията за живот са абсолютно примитивни.

„Всъщност тези градове са просто разрушени и изоставени от Русия. Никой не се занимава с тях“, допълва Казанский.

Той е гледал и видео, заснето от руски доброволци, в което се вижда как раздават картофи, натоварени в камион. Видимо е, че са изгнили и нацепени. Но въпреки това:

„Идват хора, тези гладни пенсионери, които са останали там, и като във филм за постапокалипсис се нахвърлят върху камиона, грабят картофите, вдигат всеки картоф от земята, защото всичко това е храна“.

Журналистът допълва, че тези хора нямат работа и никакви доходи – живеят от хуманитарна помощ и подаяния.

„Това е абсолютно ужасна гледка. А руските власти постоянно повтарят като подигравка: „Ние помагаме на Донбас, ние освобождаваме Донбас“, казва още Казанский.

И допълва, че е достатъчно да се гледат репортажите на самите руснаци, за да се разбере, че това не е помощ, а унищожаване на Донбас. „Като регион Донбас престава да съществува“.

„Витрината“ Мариупол

Журналистът обяснява и защо в някои други градове, като Мариупол, например, не е така.

„Мариупол е избран за своеобразна витрина. Извършват се някои дейности. И когато Русия показва по държавните си канали, че възстановява Донбас, показва само репортажи от Мариупол“, казва Казанский.

По думите му обаче ситуацията и там не е еднозначна – построени са нови къщи, но повечето още не са населени и не е ясно как и на кого ще се разпределят. Освен това те далеч не са достатъчни за десетките хиляди, загубили домовете си.

„Има и една абсолютно подла практика – в центъра на града къщите, в които са живели местните, се разрушават, а на тяхно място се строят апартаменти за ипотеки“, добавя журналистът.

Върху тези масови гробове, които са били домове, те строят жилища

Според него това е някакъв бизнес в Русия, очевидно свързан със същите руски министри, които участват в тези строителни проекти и печелят пари.

„Върху костите на жителите на Мариупол, върху тези масови гробове, които са били домове, те строят жилища, наподобяващи турски хотели – безвкусни нови сгради, които продават“, казва още Казанскии.

Той описва случая с много известна стара сграда с часовник в центъра на града, която е била исторически паметник. Тя е бомбардирана, съборена, а на нейно място строят съвременна сграда с часовник и продават апартаменти.

Така изглежда сградата с часовника преди да бъде бомбардирана от руските сили


Така изглежда сградата с часовника преди да бъде бомбардирана от руските сили

Хората, живели в старата сграда, неотдавна записват обръщение към руския президент: „Путин, какво е това? Ние живяхме тук, нашият дом беше разрушен, а вие строите сграда за някакви други хора на мястото на нашата. Къде да отидем? Разрушихте жилищата ни и сега сме бездомни“.

И хората от друга разрушена сграда в центъра на Мариупол са изхвърлени на улицата, макар на мястото на домовете им да се строи. Те казват: „Плащат ни някакви компенсации от 30 000 рубли на квадратен метър, но направете си сметка, има ли жилище за такива пари в Русия или Украйна?“.

По думите на журналиста на практика се извършва грабеж.

Мариупол се застроява с нови жилища за съвсем други хора, които очевидно ще дойдат от Русия

„Грабеж с привкус на етническо прочистване, тъй като местното население е било или убито, или лишено от жилище. И сега този прочистен Мариупол се застроява с нови жилища за съвсем други хора, които очевидно ще дойдат от Русия, защото местните жители нямат пари да си купят апартаменти“, казва Казанский.

Той отбелязва, че и тук става дума за хора без работа, които живеят върху руините и се хранят с хуманитарни помощи. Те никога не са показвани по държавните руски телевизии.

Според него, с изключение на Мариупол, абсолютно всичко в тази част на Украйна е изоставено и няма възстановяване. Освен в Северодонецк, Лисичанск, Рубижне, същото е и в Бахмут и Соледар, които дори са напълно разрушени.

Денис Казанский насочва вниманието към думите на руския министър Файзулин, който казва, че няма смисъл да се възстановяват градове, защото няма хора там. Според журналиста това е един порочен кръг.

„Русия идва, изтрива града от лицето на земята, убива и прогонва населението, а след това казва: „Вижте, няма хора. Защо да се възстановява?“. И така проблемът е решен, а тази абсолютно канибалска логика се изразява открито от руските официални лица“, казва той.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)