Утре броим врабчетата в България. За най-малките преброители – награди

Днес и утре сутрин желаещите да се включат във второто по ред броене на врабчета в страната може да се регистрират на сайта vrabcheta.bg.

Кампанията „Ние броим врабчетата 2“ ще помогне за спасяването на трите вида врабчета у нас, които за съжаление намаляват, обясняват организаторите от Българското дружество за защита на птиците.

Броенето ще се проведе на 12 май (събота) между 9 и 12 часа. Всеки участник в кампанията трябва да отдели само 10 минути в този времеви интервал.

След регистрацията е важно всеки участник да избере от наличната интерактивна карта най-близкото и удобно за него място, на което тази събота да преброи врабчетата за 10 минути във времето преди обед.

Тази година в кампанията има и стимул за най-малките врабчебройци. Всеки регистрирал се и броил врабчета ученик между 1 и 4 клас ще участва в жребий за спечелване на голямата награда – екскурзия до природозащитен център „Пода“ край Бургас заедно с всички негови съученици.

Колкото повече деца от един клас се регистрират и броят врабчета, толкова по-голям е шансът на класа да спечели наградата. Тегленето ще се проведе на живо на фейсбук страницата на БДЗП на 16 май, обясняват от дружеството.

На сайта има подробна информация за трите вида врабчета, срещащи се в нашата страна: домашното, полското и испанското. Там може да научите и за отличителните белези на всеки от „братовчедите“, както и любопитни факти за тях.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 14 май, пише dnevnik.bg


image0 (9K)