Ученици се жалват на Омбудсмана от мерките за сигурност на матурите

„Забраната да напускаме училищната стая по време на матура, без да е приключил изпитът, е нарушаване на нашите права.“ Това заявиха ученици от средните училища в гр. Карнобат, при среща с екип на Омбудсмана Мая Манолова. Става въпрос за мерките за сигурност, въведени от МОН по време на външното оценяване, съгласно които учениците не могат да отидат до тоалетната по време на т.нар. модули. Ако модулът е до 90 мин., тоест час и половина, децата нямат право да напускат залата.

Само когато модулът е с по-голяма продължителност, те могат да излизат след изтичане на първите 90 мин. от съответния модул. Експерти от институцията разговаряха с учениците за правата на децата и как конкретно общественият защитник може да им помогне при проблеми, които срещат в училище, вкъщи, навън, при взаимоотношенията си с връстници, с възрастни от семейството и извън него и т.н.

Срещата в гр. Карнобат, а по-рано и с възпитаниците на езиковата гимназия „Васил Карагьозов“, гр. Ямбол, е част от националната кампания на Омбудсмана Мая Манолова „Нашето дете“ сред подрастващите. Целта е те да припознаят институцията като защитник на правата на децата, техен съюзник и приятел.

Над 200 деца от гр. Карнобат и гр. Ямбол се включиха в срещите, организирани в рамките на кампанията „Нашето дете“, посветени на правата на децата и ролята на Омбудсмана като защитник на техните интереси.


image0 (9K)