Фейсбук уби два от  роботите  си

Живеем в свят, в който всеки ден се открива нещо ново, което преди години е изглаждало възможно само в романите от фантастиката.

[ad id=“225664″]
Все повече и повече институти се занимават с изкуствен интелект. Някои в секретни бази, за които дори не се и предполага, че съществуват, други по-явно, но все пак без много шум. Един от най-големите радетели за създаването на изкуствен интелект е Зукърбърг – мажоритарният собственик на една от най-големите кибер компании – Фейсбук. Именно той планира и финансира работата на цял научен институт в тази област. Според изявления на учени от института в последните дни се е случило нещо, както интересно, така и ужасяващо:

[ad id=“225664″]

Два от роботите, които имали програма за самоусавършенстване, започнали да си комуникират на свой собствен език, неразбираем за програмистите и създателите им. Екипът бил втрещен. Те буквално изключили тока на роботите, защото на този етап това била единствената възможност, макар така да ги унищожат. По данни на чуждия печат Зукърбърг е обявил замразяване на програмата за неопределено време.

За по-младото поколение – трите закона на роботиката формулирани от Айзък Азимов:
1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
2. Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.
3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.


image0 (9K)