Фестивалът. Една нова „Графиня Марица“ триумфира на старозагорска сцена

На 3 декември (петък) от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора гостува представление на Държавна опера-Варна, част от програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство. „Графиня Марица“ 2021 е юбилейно заглавие за Вера Немирова и Варненската опера.

Както ЗАРАТА е писала, най- известната българска режисьорка в Европа е потомка на прочутия род Немирови – писателя Добри Немиров и режисьора Евгений Немиров. Вървейки в стъпките на баща си Евгений Немиров, половин век след неговата постановка, сега тя прави в същия театър своя завладяващ съвременен прочит на „Графиня Марица“.

Като драматург на спектакъла я придружава майка й – оперната певица Соня Немирова, която в премиерата на 15 март 1970 г. е дебютирала като Соня Дойчинова във варненската постановка на своя бъдещ съпруг в ролята на Графиня Марица. На 3 юни 2021 г. пък, се навършиха 101 години от рождението на бащата на Вера. Впрочем, през 2002-ра именно „Графиня Марица“ бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена. Както тогава, така и сега прочутият оркестър Джипси Брас Бенд (Ангел Тичалиев) е част от голямото приключение „Графиня Марица“.

Вера Немирова. Четвъртото поколение с живот в темелите на българската култура

Концепцията на Вера Немирова пренася действието от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра. Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди, като птицата Феникс от пепелта. В този смисъл „Графиня Марица“ от 2021 година носи своето послание за театъра, който загуби връзката със своите зрители заради Covid.

И ако първата „Графиня Марица“ се появява в кризисните времена след Първата световна война, за да изрази непомръкващия човешки порив към споделеност, любов и щастие, днес тя има същата мисия.

Зад актуалното послание застават с таланта и енергията си солистите, хористите и балетистите на Държавна опера Варна, за да създадат един пълнокръвен модерен спектакъл, интригуващ с динамиката и визията си, с усещането за празник.

Така трактовката на Вера Немирова на оперетата на калман, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална.

Зад актуалното послание застават с таланта и енергията си солистите, хористите и балетистите на Държавна опера Варна, за да създадат един пълнокръвен модерен спектакъл, интригуващ с динамиката и визията си, с усещането за празник. В главните роли ще спечелят сърцата на зрителите великолепните Илина Михайлова – Марица, Пламен Райков – Тасило, Велин Михайлов – Коломан Жупан и Лилия Илиева – Лиза. Австро-италианският диригент Ералдо Салмиери, сценографът Чавдар Чомаков, костюмографката Павлина Ойстерхус и хореографката Силвия Томова имат щастлива среща във Варна с юбилейната „Графиня Марица“ и Вера Немирова, която от юни т.г. е постоянен гост-режисьор на оперния театър във Варна. Участват още:   Хор, балет и оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстори Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев.

Асистент-режисьор Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Веселина Маринова, Жанета Бенун, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 


image0 (9K)