Франция обяви извънредно положение

Френското правителство обяви извънредно положение заради усложнената ситуация с COVID-19 в страната.

Франция въвежда от събота за четири седмици вечерен час в Парижкия регион Ил дьо Франс и още осем големи градове. Новината съобщи тази вечер президентът Еманюел Макрон в телевизионно интервю.

Забранява се излизането от дома между 21.00 и 6.00 часа сутринта в столицата и околните населени места, както и в Гренобъл, Лил, Лион, Екс- ан- Прованс и Марсилия, Монпелие, Руан, Сент Етиен и Тулуза.

Нарушителите ще се наказват с глоба от 135 евро, уточни държавният глава.

Според него по време на ограниченията хората трябва да забравят за среднощни посещения на ресторант или ходене на гости при приятели.

На семейни събирания около масата не може да има повече от шест души. Изключение може да се прави за по-многолюдни фамилии.

Остават възможни пътуванията по уважителни причини, ограничения за градския транспорт няма да има.

„Трябва да реагираме“, заяви Макрон и допълни, че Франция не е изпуснала контрол над вируса, но ситуацията е тревожна.

В сряда страната отчете почти 22 600 нови случая. Така за трети път в рамките на шест дни броят на заразените за денонощие надхвърли прага от 20 000. Към сряда сутринта в спешните отделения на страната пациентите с коронавирус са били 1539 при общ капацитет 5 000 легла. В района на столицата леглата в спешните отделения може да бъдат запълнени на 100 процента до края на следващата седмица, предупредиха здравните власти.


image0 (9K)