Хаос на пазара на зърно, на каква цена иска да го изкупува държавата?

Хаос на пазара на зърно, на каква цена иска да го изкупува държавата?

Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна, правителството обяви, че ще изкупи милион и половина тона зърно от българските производители. От бранша се опасяват на какви цени ще трябва да продават на държавата.

Още по темата

8 мар 2022 22:15

21

8 мар 2022 09:42

42

„Няма ясни правила, по които трябва да се извърши сделката за купуване на зърно от държавата“, обясни пред Нова тв председателят на Националната асоциация зърнопроизводители Костадин Костадинов.

Според него в момента се създава хаос на пазара на зърно.

„Цената трябва да бъде на пазарен принцип. Трябва да има пазарен механизъм за определяне на тази цена, така че да няма ощетени от страна държавата и производителите. При непазарно купуване производителите могат да фалират. Надяваме се правителството да спази правилата. От една седмица няма износ на зърно, а това е пагубно. Искаме правила, ако ще се спира, да има документ, който да го казва“, каза още той.

Костадинов заяви, че протест може да има след решение на Управителния съвет и увери, че винаги има готовност за това.

Преди ден премиерът Кирил Петков съобщи, че щупува 1.5 млн. тона зърно, което да се съхранява в складовете на държавния резерв. Премиерът призна, че е много важно да не се поставя в риск продоволствието на страната в случай на ядрен инцидент и евентуално замърсяване на реколтата

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)