Хиляди протестират срещу строгите ограничения заради COVID-19 в Китай

Хиляди протестират срещу строгите ограничения заради COVID-19 в Китай

Хиляди протестираха срещу строгите ограничения заради COVID-19 в няколко големи града в Китай. В неделя се проведе и масова демонстрация във финансовия център Шанхай, съобщава Ройтерс.

Общественият гняв беше засилен от трагичен случай от по-рано тази седмица, при който загинаха 10 души във висока сграда в Урумчи, столицата на региона Синцзян. Според протестиращите хората не са могли да избягат навреме заради заключени врати. Това е една от мерките, когато някоя сграда е сложена под локдаун заради случаи на коронавирус сред живущите. Градските власти отричат това да е било така.

В Шангхай хората се събраха за бдение със свещи.


В Шангхай хората се събраха за бдение със свещи.

Подобна вълна от гражданско неподчинение не е имало в Китай, откакто Си Цзинпин пое властта преди десетилетие. Пандемията, която започна преди почти 3 години обаче беше много тежка за китайското общество.

В Шанхай, най-многолюдния град в Китай, хора се събраха в събота вечерта за бдение със свещи, което в ранните часове на неделя прерасна в протест.

Докато голяма група полицаи ги наблюдаваше, демонстрантите държаха празни листове хартия – символ на протест срещу цензурата. По-късно те крещяха: „Да се отмени затварянето в Урумчи, да се отмени затварянето в Синцзян, да се отмени затварянето на целия Китай!“. Това се вижда на видеоклип, разпространен в социалните медии.

Протести срещу мерките се проведоха и в няколко други големи града в Китай.


Протести срещу мерките се проведоха и в няколко други големи града в Китай.

В друг момент голяма група започна да вика: „Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин“, пише Асошиейтед прес и припомня, че това е рядък публичен протест срещу китайското ръководство.

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на инфекциите, което доведе до затваряне и други ограничения в градове в цялата страна. Пекин следва така наречената политика на нулева зараза, което означава, че се стреми изцяло да няма нито един болен от COVID-19. По-голямата част от света се опитва да съжителства с коронавируса и затова не прилага тежки ограничения като тези в Китай.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)