Художникът Георги Динев: Микроскопична част от вселената сме, но от нас зависи много

Изложбата „Знаци на времето“, която ще бъде открита в Стара Загора днес в 18 часа в западната зала на Градска художествена галерия продължава до 31 декември. Сред представените художници са Христо Танев, Иван Бочев, Стефанка Стойчева, Стефан Баев, Тодор Тодоров, Георги Динев, Никола Певичаров, Цветелина Максимова, Йордан Ангелов, Анелия Райкова. След като от ЗАРАТА писахме за Христо Танев, Иван Бочев и Тодор Тодоров, ви разказваме за бургазлията живописец Георги Динев.

Георги Динев е роден през 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва художествена гимназия в Казанлък, а през 1984-та ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” специалност „живопис“. Участва в множество национални и международни изложби в Бургас, София, Сливен, Варна, Канада, Турция и др. Групови изложби има в Русия, Холандия, Белгия, Франция, Етиопия, Италия.

„Тъй като в природата и света всичко е взаимосвързано, мен повече ме вълнуват тези връзки – човек, природа, екосистема, връзката между земята, планетите. То и човешкото тяло е като един малък космос. Знаете как нещата са свързани – ако нещо мъничко ви заболи, примерно малкият пръст на крака, вие не се чувствате комфортно, не можете да ходите нормално, не можете да си вършите нормално работата. Така е и с всичко около нас. В такъв смисъл мен ме интересува отношението на човека към тая взаимосвързаност, той трябва да я проумее и да пази природата и света. На пръв поглед ние може да сме една много микроскопична част от вселената, но от нас зависи много“, разкрива художникът.

Динев има изпълнени олтарни и други икони за различни църкви и частни колекции в страната. Негови картини са притежание на градските художествени галерии на Бургас, Стара Загора, Раднево, Балчик и частни колекции в Русия, Германия, Франция, Белгия, USA, Канада, България, Швейцария, Холандия.

По думите на художника изкуството е „малко въпрос на възпитание, отношение на държавата и на политиката й“: „Според мен моментът не е много благоприятен за изкуството, така се възпитават и младите хора –  търсят прагматични решения на нещата, все по-малко мечтаят, все по-малко помнят. С всички тия джиесеми, таблети са бомбардирани отвсякъде с излишна информация или несъществена.“

Динев е преподавател е от 1985г. – 1994г. по живопис на специализирани паралелки по изобразително изкуство в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас. От 2006 е председател на Дружеството на художниците в родния си град . Член е на СБХ. Живее и работи в Бургас. Директор е на Художествената галерия на града на морето.

„На определени кръгове им трябват обикновени послушни изпълнители, които не умеят да мислят. Докато всички форми на изкуството провокират мисълта, отпращат въображението в най-различни посоки и човек се научава да наблюдава и да усеща света и природата около себе си по един по-различен начин“, убеден е художникът.

Блага Димитрова се хвърлила да целува Иван Бочев заради илюстрациите към стиховете й

„Знаци на времето“. Христо Танев, авторът на герба и знамето на Стара Загора

 


image0 (9K)