Цанко Цанков – първият българин, преплувал Гибралтарския проток

Бургазлията Цанко Цанков се превърна в първия българин, преплувал Гибралтарския проток. Три часа, 56 минути и 3 секунди му бяха необходими, за да преплува близо 20-те километра, които делят Европа от Африка. В тежката надпревара тази година участваха 24 плувци от цял свят.

„За мен това е реализирана мечта, продукт на моя упорит дългогодишен труд. Голямата цел е постигната. Това е голяма победа за всички българи и за моя роден град Бургас“, бяха първите думи на Цанков в студиото на „България сутрин“.

Плувецът разказа, че състезанието е било отменяно 2 пъти заради опасни условия за плуване.

„Тъкмо бях поел лидерската позиция, когато съобщиха, че се е появило течение, създаващо големи рискове за плувците. Бях много изненадан от силата на течението. Изключително силно течение имаше и в последните метри, водата беше ледено студена – около 14 градуса. Това създава голям шок за организма на плувеца. Трябва да бъдеш изключително концентриран и да следиш реакциите на конкурентите си“, разказа плувецът.

Подготовката на Цанков е протекла почти изцяло в плувния басейн – около 90%, а едва 10% в морето край Бургас.

„Условията в Атлантическия океан са много тежки и непредвидими, коренно се различават от нашето Черно море. Водата е ледено студена и изключително солена. Когато прекараш в нея повече от 3 часа, тя става отровно солена и езикът започва да се надува. Вкусът в устата започва да става горчив“, каза още плувецът пред Bulgaria ON AIR.

Възстановяването му протича в рамките на седмица след плуването, а най-важното, по думите му, е да се правят специални спортни масажи. Много течности и хранителни добавки спомагат възстановяването му.

Вижте видео с целия разговор.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)