Цветанов: На Радев му остават още 2 седмици управление

„Искам да напомня на г-н президента, че България е парламентарна република. Остават му още 2 седмици в управление, където той носи персонална отговорност. Той направи законодателство, за което няма право, защото по конституция българският президент няма законодателна инициатива“.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия намесата на президента Румен Радев и готвените промени в изборното законодателство.

„Решението на президента Радев и начинът, по който бе осъществен политически натиск върху служебния кабинет, министерството на правосъдието и съответните служители на министерството, показва, че г-н Радев се стреми към президентска република“, посочи Цветанов.

„Няма да допуснем ограничаване на правата на българите в чужбина“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че именно партията на Бойко Борисов е истинската българска десница. „ГЕРБ е автентичната българска десница и в това няма никакъв спор. Доказват го международните реакции и всички поздравления за г-н Борисов, идващи от лидерите на европейската десница“, подчерта той.

„Всички международни политици и медии отбелязаха, че дясноцентристката ГЕРБ победи популизма и очерта реалния и правилен път за силна и обединена Европа“, подчерта Цветанов. Той напомни, че от 2009 г., откак партията участва на парламентарни избори, българската десница винаги е побеждавала българската левица.

Цветанов отбеляза, че 1.12 млн. души са гласували за ГЕРБ на последните избори, а подкрепата за старите десни партии намалява, като те са спечелили общо 276 хил. гласа на предсрочния вот.

„По-малките десни партии постигнаха най-ниския си изборен резултат, което се дължи на вътрешните противоречия помежду им. Вместо да водят дебат с реалните си политически опоненти, те се концентрираха  единствено върху това как да дискредитират бившите си партньори и ГЕРБ“, заяви Цветанов.

Притеснен съм, че около 270-280 хил. български граждани не дадоха гласа си за партия, където гласът им може да бъде чут. Гласувайки за подобни малки партии, гласът им не отива за силна и обединена България, която да бъде част от силна и обединена Европа, посочи той.

Цветанов съобщи, че преговорите с Обединените патриоти се развиват добре и има голям шанс да бъде подписано коалиционно споразумение, на което да се крепи бъдещото съвместно управление.

„Ще организираме работна среща и с парламентарната група на „Воля“, за да потърсим тяхната подкрепа за секторни политики. Досега те публично са заявявали, че са център дясна партия и ще видим дали биха подкрепили правителство с подобен профил, което да очертае пътя на България към Европа“, заяви Цветанов.


image0 (9K)