Цветозар Томов: Разумно е да се допусне дистанционно гласуване заради К-19

„Не бих казал, че държавният глава е казал датата за изборите напук на управляващите. Казаното е свързано с доста продължилите протести и искането на хората час по-скоро да има избори. Разумно е повече хора и институции да се включат в обсъждане на проблемите при тези избори.“ Това заяви в ефира на бТВ Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК.

„Въпросът е кой да гарантира правото на карантинираните да гласуват. Най-добре е това да направи парламента. Практиката на други страни показва, че е разумно да се допусне дистанционно гласуване. За електронно не може да става дума, а гласуване по пощата, за което има добри практики в света. Но това изисква промени в изборния кодекс. Ако НС не направи нищо, ЦИК ще се озове в много тежка ситуация. Тя трябва да раздери потоците, така, че хората да не се разболяват. Потоците могат да се разделят пространствено или времево. Вариант е да има два дни гласуване, но отново се изисква промяна в изборния кодекс. Възможно е да се обсъди и такъв вариант. Гласуването с машини има риск, но и същото е с хартия. Много хора ще пипат химикалки, хартии“, коментира той.

Той предложи да се намали височината на тъмните стаички, така че да оформят едно затворено пространство, в което има възможност за проветряване. „В Холандия има варианти за гласуване в автомобил. В Мексико има варианти за гласуване на открито“, каза Томов.

Що се отнася до бонусите от две заплати в повече, той заяви, че няма коментар. „Не знам какви са аргументите ЦИК да вземе такова решение и какво е натоварването на хората. За да коментирам, то трябва да имам тази информация“, каза Томов.

 


image0 (9K)