Централният булевард в Чирпан да носи името на големия художник Никола Манев

Общинските съветници от ГЕРБ в Чирпан ще предложат централният булевард в града „Георги Димитров“ да бъде преименуван на бул. „Никола Манев“.

Това ще стане по време на предстоящата октомврийска сесия на местния парламент. Новината бе обявена на пресконференция, на която присъстваха още областният координатор Пламен Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.
„Ще потърсим максимална подкрепа през следващите седмици, както от обществеността на Чирпан, така и от цялата страна, подчерта общинският ръководител Христо Стефанов. И уточни, че не се търси политизиране на въпроса, дори точно обратното. „Това е и желанието на неговото семейство, на хората близки до Никола Манев. Провели сме разговор с някои от тях, както и със сина му Александър, който подкрепя идеята, но тя трябва да обединява, а не да разделя хората“, категоричен бе общинският съветник. Той посочи, че очаква подкрепа от ръководството на Община Чирпан, от различни съсловни организации, от хората на изкуството, медиите и от всеки, който цени направеното от художника.
В Чирпан има нагласа за сформирането на инициативен комитет, който може да получи мощна обществена подкрепа. Неговата цел е в бъдеще да работи за продължаване на делото на Никола Манев в Чирпан, подчертаха общинските съветници.

[ad id=“225664″]
„Никола Манев ни напусна само преди броени седмици, но остави след себе си ярка следа и много въпроси за бъдещето. Ние вярваме, че енергията, която той притежаваше, и която ни завеща, ще продължи да държи на високо чирпанския дух и местен патриотизъм, коментира Пламен Йорданов.

„Нека бъдем първите, които с гордост ще назовем на негово име централния булевард в Чирпан. Убедени сме, че след нас това ще направят много български и европейски градове. За нас на дневен ред не стои въпросът за друга възможна улица, освен булевард“, категоричен бе Христо Стефанов.
Практиката от всички други общини, в които са сменени имена на улици показва, че не се изисква веднага подмяна на личните карти. Новите обстоятелства ще бъдат отразени поетапно в тях, при подмяната им, след изтичане на тяхната валидност. Настоящите шофьорски книжки не съдържат адрес. Що се отнася до всички останали случаи, примерно данните в нотариалните актове, при необходимост общината ще издава удостоверение за идентичност на адрес, което е административна услуга прилагана в цялата страна.
В момента община Чирпан е сред малкото в страната, които пазят болезнения спомен от комунистическото минало чрез имената на голяма част от улиците си. Този процес в повечето български градове и села приключи през 90-те година на миналия век. „Ние няма да влизаме в полемика за Георги Димитров, а и днес това не е нужно. Времето и историята дадоха своята справедлива оценка“, подчертаха общинските съветници от ГЕРБ. И допълниха, че ще търсят разумен диалог с останалите политически сили в ОбС.

 


image0 (9K)