Четниците на Хаджи Димитър отново в сражение на Бузлуджа след 149 години

4estvane_hadji_dimitar_buzludja_149g (5)Областният управител Гергана Микова присъства днес на тържественото честване на 149-ата годишнина от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета. То се състоя под връх Бузлуджа (Хаджи Димитър) и на него присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Старозагорския район, старозагорският митрополит Киприан и свещеници от митрополията, много граждани.

[ad id=“225664″]

Тържеството започна с възстановка на последния бой на четата на Хаджи Димитър, състоял се на същото място. В „сражението” между българските четници и турския башибозук се включиха над 120 души от 20 клуба „Традиция” от цялата страна. Те пресъздадоха епичната битка, в която воеводата Хаджи Димитър и по-голямата част от българските юнаци намират героичната си смърт, смазани от многобройната турска войска.

След възстановката митрополит Киприан и свещениците отслужиха заупокойна литургия в памет на загиналите. Официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Слово за героя произнесе директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

[ad id=“225664″]

В подножието на върха кметът Валери Симеонов, Гергана Микова и Галина Стоянова връчиха на участниците от клубовете „Традиция” почетни грамоти и предметни награди. „Благодаря ви за това, че за шести път тази година вие отново пресъздадохте по автентичен начин последния бой на четата на Хаджи Димитър”, обърна се тя към тях. „Днес искам да благодаря и на още двама души – вицепремиера Валери Симеонов и областния управител Гергана Микова. Благодаря на пазителя на българските върхове г-н Симеонов затова, че отстоява идеята паметникът на връх Бузлуджа да бъде на всички българи. Благодаря и на г-жа Микова, че също изрази своята категорична позиция по този въпрос. Бузлуджа е историческа памет, която ще остане за поколенията, за нашите деца”, каза г-жа Стоянова.

По традиция и тази година домакините бяха подготвили курбан за многобройните гости на тържеството. Преди да бъде раздаден, той бе осветен от митрополит Киприан.


image0 (9K)