Шофьорът на ударената от скална маса кола на АМ „Струма“: Имаше огромна дупка

Шофьорът на колата, която беше ударена от скална маса вчера между 7-и и 10-и километър на АМ „Струма“, разказа какво се е случило. Инцидентът по чудо се е размина без пострадали. Временно обаче движението се осъществяваше двупосочно в платното в посока София до тази сутрин. Днес вече трафикът е между София и Мало Бучино е напълно спряно, защото алпинисти свалят опасните камъни от ската. Когато приключат, движението пак ще бъде възстановено двупосочно към столицата. Вероятно обаче трафикът ще бъде пуснат напълно чак утре и това дали това ще се случи, ще стане ясно след огледа на геолозите.

„Карах в средна лента, излизайки от тунела и падна скала върху мен. Скалите се изсипаха върху нас, минахме през някои от тях. Бяхме четирима души в колата, с две деца отзад“, разказва потърпевшият Михаил Младенов пред бТВ, цитиран от dir.bg.

„За мен е изключително несериозно това. То просто е една огромна дупка в мрежата и там са се изсипали много камъни. Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно. Надявам се, че ще се вземат мерки. Днес извадихме късмет четири човека, но утре може някой да не извади“, допълни той.

Екипи на „Автомагистрали“ обезопасяваха мястото няколко часа след активирането на свлачището.

На мястото днес е и шефът на АПИ Георги Терзийски, който заяви, че предстои да се направи обследване на ската и пътят да се разчисти. По думите му по това време на годината се очаква активизиране на свлачище.

„Движението в дясната лента в посока Перник е спряно. Автомобилите, които се движат от Перник към София, преминават през Мало Бучино и Владая“, заяви пред Нова телевизия Румен Сечански, директор на Областно пътно управление – София.

Свлачище на АМ “Струма”, има ударена кола

По думите му мрежата не е издържала, защото падналият къс е бил по-голям.

„Виждате какви са температурните аномалии, имаше обилни валежи. Паднаха градусите и водата замръзна. След това се е разтопила и е разширила фугите в скалите. Не се случват често свлачища. Точно тук не сме имали инциденти. Евентуално може да бъде усилена мрежата“, коментира още Сечански.

Остава затворен и пътят в Искърското дефиле. Над 2000 кубика скална маса се срутиха в петък в района на село Елисейна. Опитите за разчистване на терена продължават, като вчера там отиде и премиерът Бойко Борисов.

Борисов от Искърското дефиле: Всяка седмица даваме милиони за срутища и свлачища!

„Работи се интензивно и от двете страни на срутището. В момента колите минават по алтернативен маршрут“, заяви кметът на Община Мездра Иван Аспарухов.

 


image0 (9K)