Нанков: Само за януари има над 50 новообразували се свлачища

Само за януари 2021 г. имаме над 50 новообразували се свлачища в страната. Какви са причините, геолозите по-добре биха обяснили, най-вече климатичните явления, атмосферните явления, свързани с високи температурни амплитуди, с преовлажняване на почва, на скалните масиви. Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота“. Това обясни в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Има над 2200 регистрирани свлачища в България. 990 от тях са активни. За миналата година има около 40 стари свлачища, които са се активирали и шест появили се наново. Отделени са около 500 млн. лв. и се работи превантивно по почти 100 свлачища и срутища на територията на републиканските пътища, каза Николай Нанков в предаването.

„Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само палеативни, аварийни мероприятия“, обясни зам.-министърът на регионалното развитие.

Във вторник започва ремонтът на нови 40 км на АМ „Тракия“ около Стара Загора. Ремонтът на тунел Витиня на АМ „Хемус“ пък ще приключи – очаква се осветлението от германски доставчик.

„В България строим най-евтино в Европа. Средно у нас малко над 3 300 000 евро на километър. В съседна Румъния – малко над 6 милиона, ако дам за пример една Словакия – 13 милиона“, посочи Нанков.

През 2024 г. българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна, категоричен беше Нанков.

 


image0 (9K)